Anders Ygeman tycker att fler poliser till Uppsala är ett måste. Foto: SVT

S: Uppsala behöver 100 nya polisanställda

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs minst 100 nya polisanställda i Uppsala framöver för att fortsätta det framgångsrika arbetet mot den organiserade brottsligheten.

Det framförde före detta inrikesministern Anders Ygeman (S) när han besökte Uppsala i dag.

Totalt vill socialdemokraterna ha 10 000 nya poliser i hela landet fram till år 2024 – och en polisbudget som ökar med sju miljarder kronor de närmsta åren.

Anders Ygeman träffade i dag ledningen för Polisregion Mitt, och fick bland annat insyn i arbetet mot kriminella nätverk.

– Poliserna i Uppsala i dag gör ett fantastiskt jobb, men de behöver bli fler för att hålla i det, sade Anders Ygeman.

Han menar att lösningen på polisbristen bland annat är att utbilda fler poliser, se till så att fler grupper söker sig till yrket och förbättra arbetsvillkoren för att behålla poliser och locka tillbaka dem som slutat.

Moderaterna kommenterar

Riksdagsledamot Tomas Tobé (M) svarar på Socialdemokraternas satsning.

– Jag tycker att det är rätt så fräckt av Socialdemokraterna att nu tala om att det ska bli fler poliser när det har blivit färre poliser med den här regeringen, säger han.

Moderaterna vill öka polisbudgeten och anser att sju miljarder inte är tillräckligt.

– Moderaterna har lagt förslag som handlar om att vi behöver höja lönerna för poliserna för att locka fler att vilja bli poliser. Dessutom har vi lagt satsningar på över tio miljarder på polisen de kommande tre åren, säger Tomas Tobé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.