Foto: Johan Nilsson/TT

Så bidrar katter och hundar till samhällsekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Kanske trodde du att din fyrfota vän var ovärderlig. Men forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala har nu räknat ut hur mycket katter och hundar bidrar till samhällsekonomin.

– Vi lägger mer och mer pengar på våra husdjur, säger Ruben Hoffmann, forskare vid SLU.

Det finns omkring två miljoner katter och hundar i Sverige. Enligt SLU bor det minst en fyrfota vän i vart fjärde svenskt hushåll.

Husdjuren innebär både sällskap och närhet, och bidrar till att vi rör på oss mer.

Men det finns också ett ekonomiskt värde hos husdjuren, som tidigare förbisetts.

16 miljarder kronor

I en ny rapport har forskare från SLU räknat på den samhällsekonomiska betydelsen av katter och hundar.

2016 var omsättningen cirka 16 miljarder kronor. Då ingår köp av husdjur, foder, veterinärtjänster, inackordering, kurser med mera.

– Det spenderas mer och mer pengar på våra husdjur, men vi har hittills inte haft så stor kunskap om hur mycket pengar det handlar om, säger Ruben Hoffmann.

8.000 personer

Katter och hundar beräknas sysselsätta 8.000 personer och sektorernas bidrag till bruttonationalprodukten, BNP, beräknas vara cirka 7 miljarder kronor.

– Våra husdjur är viktiga för många människor. Och den här sektorn betyder också alltmer ur en samhällsekonomisk aspekt, säger Ruben Hoffmann.

Sällskap och trygghet

Men det finns också andra värden som husdjuren för med sig. Forskare vid SLU ska nu försöka omsätta i ekonomiska termer de positiva effekter på vårt välmående som katter och hundar för med sig.

– Det finns många hälsoaspekter av husdjur, men mindre som är tydligt belagt rent kvantitativt, det ska vi försöka belysa, säger Ruben Hoffmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.