Foto: SVT

Veterinären varnar: Lämna inte hunden i bilen på vintern

Uppdaterad
Publicerad

Du får inte lämna din hund i bilen om det är kallare än fem minusgrader. Detta enligt bestämmelser från Jordbruksverket.
– Lämnar man dem länge kan de dö, säger Caroline Andersson, veterinär.

Att man inte ska lämna sitt husdjur i bilen på sommaren har nog de flesta hört, men man ska inte heller lämna sin fyrbenta vän i bilen på vintern. Hunden eller katten kan bli nedkyld och det kan få förödande konsekvenser.

– Det beror på vilken hund du har. Olika hundraser tål kyla olika bra. Men lämnar du din hund i bilen så kan den inte hålla värmen på samma sätt som om den är ute och rör på sig, säger Caroline Andersson, veterinär på Distriktsveterinärerna i Ånäset.

Andningen påverkas

Hundarna kan få frysskador på bland annat öron och svans som är de mest utsatta områderna. Om din hund blir nedkyld tappar de energi och börjar skaka. Senare får de stela muskler, dåligt blodtryck och ansträngd och långsamt andning.

– Det bästa är att låta hunden eller katten vara hemma om man ska åka iväg med bilen några timmar. Eller höra med en bekant om de kan passa djuret. Går inte det ska man se till att hunden har ett mjukt och skönt underlag att ligga på och som isolerar lite, säger Caroline Andersson.

Kan man inte använda motorvärmaren på om man måste ha hunden i bilen?

– Nej det är inte heller bra för då är risken att det blir för varmt istället, säger Caroline Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer