Julmaten kan stå framme i ett par timmar i rumstemperatur, men sedan bör den komma in i kylskåp. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Så får du julmaten att hålla längre

Uppdaterad
Publicerad

Under julhelgen dignar köksborden i många svenska hem av julmat. Och julmaten brukar hänga med i några dagar innan den är uppäten. Men hur gör man för att hålla den fräsch?

Det blir ofta rester kvar efter att man har dukat upp julbordet därhemma. Men bara för att maten stått framme länge behöver det inte betyda att den har blivit dålig.

– Man kan absolut titta lukta och smaka mer, det är mycket som slängs i onödan, menar Christina Lantz som är mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Enligt henne ska kallskuret helst inte stå framme mer än ett par timmar, därför kan det vara idé att inte ta fram allt på en gång utan istället fylla på efterhand.

Okej att värma flera gånger

Med varm mat är det annorlunda.

– Det som står på varmhållning och varmare än 60 grader kan egentligen stå där hur länge som helst. Blir lite tråkigt kanske, men inte farligt, menar hon.

Enligt Christina Lantz är det heller inga problem att värma upp maten flera gånger igen, så länge den kyls ner och förvaras i kylskåp däremellan.

– Egentligen finns ingen begränsning i hur många gånger man kan värma upp igen det igen. Det är mer en kvalitetsfråga då – den där köttbullen blir inte så rolig efter fjärde uppstekningen, men den blir inte farlig.

En vecka i kylskåp

Den mesta maten går bra att spara i upp till en vecka i kylskåp som håller fyra grader, bortsett från fisk som håller ungefär fem dagar. Sill håller dock betydligt längre.

– Det är en kylkonserv och håller flera veckor, månader i kylskåp.

Skaldjur håller ofta bara en dag.

– Alla skaldjur har en tendens att börja smaka och lukta illa. En skalad räka håller kortare tid eftersom den kan ha fått på sig bakterier från händerna.

Var försiktig med gröten

En rätt som man ska se upp med är risgrynsgröten.

– Det kan bildas bakterier som gör oss magsjuka om den står länge i rumstemperatur. Därför viktigt att kyla ner den snabbt efter att man tillagat den.

Har man gjort en stor mängd gröt tipsar Christina Lantz om att dela upp den i mindre portioner för att snabbare kunna kyla den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.