Niklas Runfeldt är Ica-handlare i Heby och en viktig kugge för ungdomar som gör en omstart. Foto: SVT

Så jobbar kommunerna i länet med utsatta ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Varje kommun har ett särskilt ansvar för ungdomar mellan 16 och 20 år som inte har gått ut gymnasiet. Arbetsförmedlingen räknar de här personerna som särskilt utsatta, då de riskerar att få svårt att komma in på arbetsmarknaden.

SVT Nyheter Uppsala har frågat kommunerna hur de jobbar med sitt kommunala aktivitetsansvar.

Östhammar

”En stor del av arbetet inom KAA är att motivera ungdomen till sysselsättning. Ungefär hälften av de inskrivna ungdomarna har någon form av sysselsättning. Främst arbete eller praktik. För att komma till praktik behöver ungdomen ofta mycket stöd av både praktisk och personlig karaktär. Studiebesök och många samtal föregår oftast starten på en praktikplats.

Övriga har stöd i form av vägledande/coachande samtal och hjälp med myndighetskontakter.”

Lucia Bender, kommunikationschef

Knivsta

”KAA har erbjudit samtliga deltagare samtal med studie- och yrkesvägledare. Samtliga har fått uppsökande brev om vi inte lyckats få kontakt per telefon eller mail. Några har svarat på breven och beskrivit sin aktuella sysselsättning.”

Helena Sandgren, rektor Sjögrenska gymnasiet

Heby

”Kommunen har tre heltidsanställda utbildningskonsulenter som jobbar med det kommunala aktivitetsansvaret. Vi drar snart i gång en satsning på ett 50-tal ungdomar som inte gått ut gymnasiet. Det handlar om att hjälpa till med studier, praktikplatser men också att stärka individerna på olika sätt. Stärka självförtroende, självkänsla och få dem att växa i ett socialt sammanhang. Det gör vi i en gruppverksamhet där vi samarbetar med Uppsala universitet.”

Camilla Gunnarsson, arbetsmarknadschef

Tierp

”Aktivitetsansvaret innebär att kommunen löpande under året ska hålla sig informerad om hur kommunens ungdomar är sysselsattaoch erbjuda lämpliga individuella åtgärder till de ungdomar som omfattas av aktivitetsansvaret. Åtgärderna ska i första hand syfta till att motivera den unge att påbörja eller återuppta en utbildning.”

Utdrag ur kommunens rutiner för kommunalt aktivitetsansvar (KAA)

Håbo

”Vi söker ungdomarna via telefon, sms, föräldrar, brev, vykort. Vi har vägledande samtal, samarbete med studie- och yrkesvägledare, arbetsförmedlingen, socialtjänsten och skolor i syfte att ungdomarna ska återuppta studierna. Vi försöker hjälpa till med praktikplatser och med att leta arbete.”

Marcus Edman, ungdomscoach

Enköping

”Vårt arbete i dag innebär att alla erbjuds att få träffa en handläggare där man kartlägger hur situationen ser ut och vi på bästa sätt hjälper ungdomen. Vi erbjuder praktik, hjälp i kontakt med andra myndigheter, enskilda samtal där vi stöttar ungdomen framåt. Vi har också en kurs hos oss på Jobbcentrum som innehåller bland annat hur man skriver ansökningshandlingar.”

Amelie Laurin, arbetsmarknadshandläggare

Älvkarleby

”Vi har ett samarbete med studie-och yrkesvägledare i kommunen där vi får aviseringar om ungdomar som avslutat studier eller är nyinflyttade i kommunen. Vi har även kontakt med syva:are på gymnasieskolor där kommunens ungdomar går. Där får vi information om någon elev från vår kommun har oroväckande hög frånvaro, avvikande studiegång eller vill skrivas ut. Det här gör att ungdomen snabbt får stöd att skapa sig en ny plan och inte riskerar att bli hemmasittandes. Vi stödjer ungdomen genom att hitta andra studievägar, praktik och stöttar i kontakter med andra myndigheter. Bland annat.”

Eva Hansson, rektor vuxenutbildningen

Uppsala

”Uppsökande arbete, studie- och yrkesvägledning (tre behöriga studie- och yrkesvägledare jobbar med KAA), studiebesök tillsammans med ungdomar, samarbete med gymnasie- och grundskolor, samarbete med folkhögskola, upparbetar samarbete med t ex arbetsmarknadsförvaltning och socialförvaltning.”

Magdalena Casteryd, kommunikationsstrateg utbildningsförvaltningen

Så många omfattas av KAA i Uppsala län

27 ungdomar Östhammar

33 ungdomar i Knivsta

50 ungdomar i Heby

79 ungdomar i Tierp

70 ungdomar i Håbo

182 ungdomari Enköping

23 ungdomar i Älvkarleby

433 ungdomar i Uppsala

897 totalt i Uppsala län

Just nu finns det 897 ungdomar i  Uppsala län som omfattas av så kallat kommunalt aktivitetsansvar. Det innebär att kommunerna enligt skollagen har ett särskilt ansvar för ungdomar under 20 år som inte har fullföljt gymnasiet.

Källa: Sveriges kommuner och regioner och länets kommuner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.