Foto: SVT

Mojjen förlorade tvisten mot Knivsta kommun

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen meddelades domen i målet mellan Mojjen och Knivsta kommun. Tingsrättens besked: käromålet ogillas.

– Det är en väldigt tydlig dom som ger kommunen rätt på alla punkter, vilket känns skönt. Eftersom det har varit prat om att kommunen skulle ha begått brott så är domen en lättnad för kommunens personal och förtroendevalda, säger kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M).

Mojjen i Knivsta AB:s ägare Staffan Vikström stämde 2015 Knivsta kommun på 2,5 miljoner kronor efter en tvist om en tomt. Nu meddelar Uppsala tingsrätt att Mojjen inte kommer att få några pengar.

Bråket om korvmojjen

Enligt domen ska Mojjen dessutom ersätta Knivsta kommun för kommunens rättegånskostnader. En summa som uppgår till hela 575 000 kronor.

LÄS MER: Det här handlar konflikten om

”Dåliga rådgivare”

Klas Bergström konstaterar att domen känns självklar, men säger samtidigt att det är en tragisk situation för den enskilda näringsidkaren som står bakom Mojjen.

– Jag skulle tro att Staffan Vikström har haft dåliga rådgivare som uppmanat honom att ge sig in i den här processen.

Inkomstbortfall och förhandlingsfördel

Mojjen hade begärt ersättning för framförallt två saker. Företaget vill att kommunen betalar 400.000 kronor för att man anser att kommunen orsakat ett inkomstbortfall under två års tid från 2013 till 2015 för korvkiosken. Inkomstbortfallet inträffade eftersom Mojjen anser sig ha kunnat tjäna mindre på sin verksamhet i samband med att man gick med på att flytta till en ny temporär plats medan ombyggnationer skedde vid järnvägsstationen.

Dessutom krävde Mojjen 2,1 miljoner kronor i skadestånd för att man anser att kommunen orsakat en förlorad förhandslingsfördel. Samtidigt som Mojjen flyttade till sin temporära plats hävdar företaget att man fått löften av kommunen att köpa en helt annan tomt, där verksamheten hade kunnat utvecklas. Men det blev aldrig något av köpet av den nya tomten, eftersom kommunen ändrade sig, och eftersom att den tomten idag är värd betydligt mer än det pris som Mojjen fick erbjudande om tidigare, så anser Mojjen att kommunen kostat drygt 2,1 miljoner.

Underkände mejltolkning

För att bevisa det hela försåg Mojjen och ägaren Staffan Vikström Uppsala tingsrätt med bland annat avtal, mailkorrespondens, tjänsteskrivelser, fotografier, protokoll från kommunstyrelsens sammanträden, årsredovisningar och detaljplaner. Dessutom har man åberopat  inspelade telefonsamtal och möten.

Men tingsrätten gick på Knivsta kommuns linje, och friade dem från ansvar. Bland annat underkände tingsrätten Mojjens tolkning av ett avgörande e-postmeddelande som kommunen skickade till Staffan Vikström 2013.

”Det är Mojjen som har bevisbördan för att parterna träffat en överenskommelse med det innehåll som talan grundas på. Ordalydelsen av det mail som åberopats ger mer stöd för Knivsta kommuns tolkning av avtalet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråket om korvmojjen

Mer i ämnet