Årets tema för ljusfestivalen är ”Uppsala hyllar”. En av de platser som kommer att bada i ljus är Carolina Rediviva. Foto: SVT Uppsala/montage

Nu lyser Uppsala – premiär för årets ljusfestival

Uppdaterad
Publicerad

Novemberkvällen blir något ljusare idag för de som promenerar genom Uppsala. I dag startar ljusfestivalen ”Allt ljus på Uppsala” och årets tema är ”Uppsala hyllar”.

– Det är ett tema som ger våra konstnärer en frihet då det kan associera till så mycket, säger Elin Winberg, projektledare på Destination Uppsala.

Både män, kvinnor och katter kommer hyllas genom ljus. Bland annat kommer Pelle Svanslös lekplats att ljussättas och på så sätt kasta ett nytt ljus på området. Andra installationer är mer humoristiska. Ett ljusverk går under namnet ”Hångelbänken”.

Varför det namnet?

– Det är ren fysik! Om två personer sitter på bänken och håller i i armstödet på vardera sidan av bänken och i varandras händer så tänds lamporna. Skulle kontakten mellan dem ske genom att de hånglar så kommer effekten bli större, säger Elin Winberg.

Idéer har strömmat in

Eventet arrangeras för sjunde gången, men Elin Winberg lovar att de inte börjar få slut på idéer.

– Tack och lov så är det inte jag utan konstnärer som står för idéerna. Vi fick in så många förslag på ljusverk att vi skulle kunna arrangera nästa års ljusfestival på samma tema om vi ville, säger Elin Winberg.

I klippet ovan kan du höra Elin Winberg berätta om de olika ljusinstallationerna.

Här finner du ljusinstallationerna

Nova

Plats: Stadsträdgården

Fyrisljus

Plats: Å-rummet (Västgötaspången till Islandsbron)

Glöd över vatten

Plats: Nybron (Dombron och Eddaspången)

Speak truth to power

Plats: Universitetsbiblioteket Carolina Rediviva

Mjau

Plats: Pelle Svanslös lekplats, Carolinaparken

Flashwall

Plats: Trädgårdsgatan/Valvgatan

Beams

Plats: Gamla torget

Hångelbänken

Plats: Celsiushuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.