Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Här är gångtunneln som ska snabba på köerna på Arlanda Foto: SVT/ Ann Sehlin

Arlanda ska undvika nytt reskaos i sommar – öppnar stängd terminal

Uppdaterad
Publicerad

Kökaos och passagerare som riskerade att missa sina plan. För att det inte ska bli kaos när semestrarna börjar sätter Arlanda in flera nya åtgärder – som kanske ändå inte räcker.

– Det blir en ganska tuff sommar, varnar Peter Grundit på Swedavia.

Problem med att rekrytera personal till säkerhetskontrollen i kombination med påskledigt ledde till långa köer på Arlanda i april. Swedavia, som driver Arlanda flygplats, vill inte se en upprepning.

Därför öppnar man den 15 juni terminal 4, som varit stängd under pandemin. En ny gångtunnel förbinder den med terminal 5. Därmed behöver transferresenärerna inte längre lämna en terminal och passera en ny kontroll när de ska in i nästa.

– Det ökar kapaciteten på flygplatsen, säger Peter Grunditz, chief operating officer på Swedavia.

Flyttar personal

Fortfarande har Swedavia svårt att rekrytera tillräckligt med personal för att möta den väntade strömmen av resenärer i sommar. Fler åtgärder än att öppna teminal 4 behövs.

– Därför flyttar vi personal från andra flygplatser till Arlanda. Och anställer ungdomar som ska informera resenärer och hantera köer, säger Peter Grunditz.

Ändå kommer en varning att resandet inte kommer att flyta på lika smärtfritt som innan pandemin.

– Det finns utmaningar kvar, säger Peter Grunditz.

Klippet: Mer om hur Arlanda ska klara av sommaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.