Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Så ska projektet hjälpa Uppsala mot gängkriminaliteten. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Så ska Uppsala få hjälp mot gängkriminaliteten

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala och Håbo är två av sex kommuner som är först ut att testa det som i Tidöavtalet kallats en nationell social insatsstyrka.

När pilotprojektet nu drar igång kallas det för förstärkningsteam och innebär att Socialstyrelsen stöttar kommunerna i arbetet mot gängkriminalitet.

Förstärkningsteamet, som består av personal på Socialstyrelsen, ska bidra med kunskapsstöd och metodutveckling – där själva syftet är att bromsa nyrekryteringen till kriminella gäng i kommunerna. I Uppsala län är det två kommuner som anslutit sig till pilotprojektet.

– Håbo är en mindre kommun och problem kan överföras från stora kommuner till små kommuner, vilket gör det intressant att ha två olika kommuner i samma län, säger Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen.

Hoppas på mindre gängkriminalitet i Uppsala

Uppsala kommun hade själva en önskan om att delta i projektet och blev alltså utvalda. Kerstin Karlsson är avdelningschef och hoppas att det i längden kan bidra till att gängkriminaliteten sjunker i kommunen.

– Om vi får ner gängkriminaliteten kommer det ju märkas för gemene Uppsalabo, säger Kerstin Karlsson, avdelningschef på socialförvaltningen i Uppsala.

I klippet ovan: Så ska projektet hjälpa Uppsala mot gängkriminaliteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.