I Lika villkosrgruppen kämpar Marta Johansson och Nemi Pelgrom för jämställdhet på filosofiska institutionen. Foto: SVT

Så tycker studenterna om filosofkuppen

Uppdaterad
Publicerad

20 porträtt. Alla män. Någon fick nog.

Sen i måndags är det i stället 20 kvinnliga filosofer som ser ut över studenterna i klassrummet på filosofiska institutionen.

– Alla jag har pratat med har tyckt att det varit bra, berättar Nemi Pelgrom som har en kandidat i teroetisk filosofi och nu pluggar vidare för att bli logiker.

– Några har väl tyckt att det varit lite väl dramatiskt, men alla mina tjejvänner har sagt yeah, säger Marta Johansson som läser en master i praktisk filosofi.

De känner inte till vem eller vilka som ligger bakom kuppen, men de är själva båda med i Lika villkorsgruppen som bland annat jobba med just frågan om porträttväggen.

– Det finns en pensionerad kvinnlig professor, men hennes bild har inte kommit upp än för de har inte ramat in den än. Och nu när det börjar bli dags, då kommer samtidigt tre nya porträtt av män sättas upp, förklarar Nemi Pelgrom.

Diskuterats länge

Fotoväggen i ett av klassrummen på filosofiska institutionen har varit omdiskuterad under flera år. Här hänger nämligen 20 porträtt av tidigare filosfiprofessorer. Vilket innebär att 20 grånade män har blickat ut över studenterna.

Men för några dagar sedan var det alltså en eller flera anonyma studenter som tog jämställdheten i egna händer och helt enkelt täckte över männen med bilder på framstående kvinnliga filosofer från hela världen, exempelvis Hanna Arendt och Simone de Beauvoir.

Upphovspersonerna bakom kuppen väljer att vara anonyma men kallar sig ”En Kvinna Skojar NI”, som en referens till att det bara var en kvinna som nu planerades att sättas upp på väggen.

Läs mer: Så här svarar universitetet på kritiken

”Vi hoppas att aktionen väcker debatt”

I ett mail till SVT Nyheter Uppsala skriver aktionsgruppen:

”Väggens syfte skulle kunna vara att inspirera studenter som läser filosofi. För att uppnå det behövs mer än att en grupp representeras på väggen. Både med hänsyn till genus och etnisk mångfald. Vi anser att kriterierna för vilka som blir porträtterade på väggen måste förändras.”

Och kuppen kan även ses som en folkbildande insats. Bland kvinnorna som tejpats upp på väggen finns både filosofer ur historien och sådana som är verksamma nu, utöver bild och namn får betraktaren även en kort beskrivning av filosofens forskningsfält.

Hur står det till med jämställdheten?

”En Kvinna Skojar ni” menar att filosofivärlden i stort är väldigt ojämställd och att fotoväggen bara är en av många uttryck för det.

Marta Johansson och Nemi Pelgrom håller med, men menar att mycket ändå har förbättrats på jämställdhetsfronten inom filosofin och även här på deras institution.

– Men det finns mycket kvar att göra, konstaterar Nemi Pelgrom.

– En sak vi faktiskt lyckats med är att få in fler kvinnor på litteraturlistorna, fyller Marta Johansson i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.