Livsmedelsverket tipsar om vad man ska tänbka på när man lagar kyckling. Foto: TT

Så undviker du att bli sjuk

Publicerad

Livsmedelsverket ger råd om hur du undviker att smittas av campolybacter.

Tänk på det här när du lagar kyckling.

  • Fryst kyckling innehåller betydligt mindre campylobacter än färsk.
  • Se till att kycklingen är genomstekt.
  • Vara noga med hygienen.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat och direkt efter att du har hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap.
  • Håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.

Källa: Livsmedelsverket

Vad är campolybacter?

Campylobacter är en bakterie som kan orsaka feber, illamående, svåra magsmärtor och akuta diarréer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.