– Det var jobbigare för mamma och alla nära mig. Det är jag som går igenom det och jag kommer inte att må dåligt över det på det sättet, säger Sadi Alwani. Foto: Jasmin Lindberg / SVT.

Sadi, 16, drabbades av cancer – tvingades amputera benet

Uppdaterad
Publicerad

Sadi Alwani fick en knöl i benet som visade sig vara cancer och tvingades amputera högerbenet. Trots att livet fått en vändning fortsätter Sadi att sprida positiva budskap på sociala medier.

– Jag blev glad när jag såg alla som skrev och fick en bra känsla inombords, säger Sadi Alwani.

Det var i februari i fjol som Sadi Alwani, 16, från Uppsala upptäckte en knöl som ömmade i hans högra ben. Senare i april kom beskedet att det var en form av ovanliga Erwings sarkom, en slags skelettcancer som uppträder främst hos ungdomar.

– Det var jobbigare för mamma och alla nära mig, säger Sadi Alwani.

”Blev en chock för mig”

Trots tuffa cellgiftsbehandlingar hade cancern spridit sig. Under hösten beslutade läkarna att amputera benet för att stoppa spridningen.

– Det blev en chock för mig att jag inte skulle få göra saker som jag kunde göra men som jag inte kan göra nu, säger Sadi Alwani.

– Det tog lång tid för mig innan jag förstod. När han amputerade sitt ben då började man att fatta det här är på riktigt och det är riktigt allvarligt, säger Madeleine Hedlund, Sadis mamma.

Just nu är Sadi Alwani mitt uppe i sina cellgiftsbehadlingar men ser positivt på framtiden.

– Jag har lärt mig att inte ta livet för givet och att allt kommer att gå bra oavsett vad, säger Sadi Alwani.

Hör hur Sadis liv förändrats och hur mycket engagemanget på sociala medier betyder för honom i klippet ovan.

Ewings sarkom

Ewings sarkom är en tumör som kan uppträda både i och utanför skelettet.

Symtom

Vid Ewings sarkom är smärta ett vanligt första symtom. Om tumören har vuxit igenom skelettet, eller uppstår direkt i mjukdelarna, brukar den ge en svullnad som ömmar. Man kan drabbas av trötthet, feber och blodbrist.

Diagnos

För att ställa diagnosen tas prover från tumören som analyseras i mikroskop.

Behandling

Behandlingen av Ewings sarkom är cytostatika i kombination med kirurgi och/eller strålbehandling.

Källa: Barncancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.