Foto: Cornelius Poppe/NTB

Studie: Inget samband mellan diabetes och antibiotika

Publicerad

En ny studie, som Dagens Medicin rapporterat om, har undersökt sambandet mellan antibiotika och autoimmuna sjukdomar – så som diabetes. Resultatet går emot tidigare föraningar.

Observationsstudien, som Dagens Medicin rapporterat om, är gjord på 15.000 barn i Sverige och Finland. De studerade barnen var barn som under tidig ålder genomgått en antibiotikabehandling. Det handlade bland annat om penicillin, cefalosporiner och makrolider enligt tidningen

Resultatet visar att vissa av barnen utvecklade autoantikroppar för typ 1-diabetes eller celiaki – men långt ifrån alla – och de som gjorde det gjorde det nödvändigtvis inte på grund av antibiotikan enligt forskarlaget.

DIABETES UPPSALA

Misstankar har funnits

Resultatet går därför i viss mån emot den tidigare misstanken om att antibiotikabehandling ökar risken för att utveckla till exempelvis diabetes.

Dagens medicin skriver:

”Behandlingen ser inte ut att påverka risken för typ 1-diabetes eller celiaki åt något håll, enligt forskarna. Deras fynd stärker också bilden av att sjukdomarna inte orsakas av bakteriella infektioner, skriver de. Studien pågick mellan 2004 och 2010.”

Studien går att ta del av här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DIABETES UPPSALA

Mer i ämnet