Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Sova minskar risken för diabetes

Publicerad

Att sova tillräckligt kan minska risken för sjukdomar som bland annat diabetes. Det enligt sömforskaren Arne Lowden.

Sömnen är viktig för reparation och uppbyggnad av vårt centrala nervsystem och vår kropp sker under djupsömnen. Bland annat dämpas aktiviteten i det sympatiska nervsystemet vilket hänger ihop med ett hälsosamt blodtryck.

– Att ha en kort sovtid är förknippat med ohälsa som hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och viktökning bland annat, säger Lowden.

DIABETES UPPSALA

Alla är vi olika

Det går inte att säga exakt hur mycket sömn varje enskild person behöver. Men studier har visat att om man sover mindre än sex timmar per natt en längre period så finns det risk för ohälsa.

– Har man arbetstider som är väldigt fasta så ökar risken för att man sover för lite, säger Arne Lowden.

Tupplur

Förlorad sömn går dock att ta igen med tupplurar och att sova ut ordentligt på helgen.

– Man ska se upp med stressen i arbetslivet och i skolan också. Det är väl egentligen den största källan till störningar.

Fakta: Det händer när du sover

Sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få återhämta sig och bearbeta intryck.

Under sömnen varvar kroppen ner, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ner, andetagen blir färre och musklerna slappnar av. I delar av hjärnan minskar aktiviteten. Samtidigt lagras minnen och ny kunskap och nya intryck bearbetas.

När du sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas. Samtidigt minskar produktionen av stresshormoner.

För barn och ungdomar som växer har sömnen stor betydelse eftersom tillväxthormon bildas då.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DIABETES UPPSALA

Mer i ämnet