Hilma Berglund, Ellen Tengblad och Ester Lövgren var några av de hundratals personer som samlades på kullarna. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Protesterade mot kommunens byggplaner: ”Hälften vore nog”

Uppdaterad
Publicerad

21 500 bostäder ska byggas i Bergsbrunna – som inom 30 år beräknas ha över 50 000 invånare. Under söndagen samlades nuvarande boende i området för att protestera mot byggplanerna.

– Det är för mycket, för stort, säger Eva Jonsson.

Sydöstra Staden – så kallas det nya området som inom ramen för Uppsalapaketet planeras i Bergsbrunna. År 2050 ska där finnas 21 500 nya bostäder, men inflyttning påbörjar i etapper med start om fem år.

Projektet har mött kritik, bland annat mot att skogsparti i Lunsenområdet ska avverkas. På söndagen hölls en manifestation på kullarna mellan Nåntuna och Sävja.

– Det är klart att det är viktigt med bostäder, men hälften vore nog. Man kanske kan bygga tio tusen här, men sprida ut resten runt om i Uppsala, säger Karin Westman som bor i området.

I klippet ovan kan du se mer från manifestationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.