Samtalen till TRIS jourtelefon ökar mer än någonsin. Foto: SVT

Samtal om hedersvåld ökar mer än någonsin – utom från gymnasieelever som inte kommer åt att ringa

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen till organisationen TRIS jourtelefon har ökat med nästan 30 procent under året. Samtidigt har samtalen från den grupp som vanligtvis hör av sig mest minskat kraftigt – gymnasieelever som haft distansundervisning har inte haft möjlighet att ringa hemifrån.

– Det är ytterst oroväckande. Vi vet ju att utsattheten fortsatt finns där men de har inte möjlighet att höra av sig till oss, säger My Hellberg, kanslichef på TRIS.

Till TRIS nationella jourtelefon 0774 – 40 66 00 kan du vända dig anonymt för att få stöd och råd både som yrkesverksam och som hjälpsökande. Jouren är öppen alla vardagar mellan 9.00- 17.00.

Vanligtvis ökar samtalen till TRIS jourtelefon med tio till femton procent om året. Att det ökat så mycket i år beror enligt My Hellberg på att fler stannat hemma under pandemin.

Kommer öka ännu mer

Att fler stannat hemma har också gjort att yngre personer haft svårare att höra av sig till TRIS. Tidigare har de kunnat ringa från skolan men när gymnasieskolorna bedrivit distansundervisning har föräldrar och syskon kunnat ha koll på dem. Därför tror My Hellberg att samtalen kommer öka ännu mer till hösten.

– Vi är relativt säkra på att samtalen kommer öka när skolorna börjar igen. Då får vi se vad effekten av det här har varit, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.