Bilder ur förundersökningen visar vapen, kontanter och narkotika som hittats hemma hos misstänkta personer. Foto: Polisen

Sänkta straff i omfattande knarkhärva – 58 åtalade

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker straffen för flertalet av dem som åtalats i den stora härvan om handel med nätdrogen kristall. Det stod klart när domen kom under måndagen.

I somras kom tingsrättens dom i det omfattande målet som bland annat handlar om droghandel och ett fynd av 100 kilo sprängmedel i en bostad i Uppsala. Den man som pekats ut som huvudmannen dömdes då till fängelse i åtta år och tre månader för synnerligen grovt narkotikabrott.

Men nu gör hovätten en annan bedömning och tycker bara att bevisen håller för rubriceringen grovt narkotikabrott. Mannen, som är i 30-årsåldern, döms nu till fängelse i fem år och sju månader.

Hovrätten tycker på det stora hela inte att det varit fråga om en så omfattande narkotikahandel som åklagarna påstått i åtalet.

Flera döms till fängelse

Rätten har värderat en stor mängd bevis bland annat kommunikation via krypteringstjänsten Enchrochat och ett stort antal betalningar via swish.

Men trots att synen på bevisningen skiljer sig åt mellan tings- och hovrätt så döms flera av de huvudåtalade även nu till långa fängelsestraff.

Däremot sänks straffen i flera fall för de som åtalats för att ha sålt narkotika på ”gatunivå”. Bevisningen räcker inte heller här för att de ska kunna dömas för så omfattande narkotikabrott som i tingsrätten, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Planerade attentat

Den omfattande utredningen inleddes efter att polisen stoppade en bil i maj 2020. Misstankar om brott väcktes och vid en husrannsakan i en bostad i Uppsala hittades narkotika, skjutvapen och två sprängladdningar. Sprängladdningarna misstänks ha varit avsedda för ett attentat mot polisen, vilket bland annat framkommit av konversationer i krypteringstjänsten Encrochat.

Vid ytterligare beslag hittade polisen mer narkotika, skjutvapen och över 100 kilo sprängmedel. Flera personer åtalades även för penningtvättsbrott.

SVT har tidigare granskat utbredningen av nätdrogen kristall i Uppsala – och vilka köparna är.

Mer om det i videon nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.