Säpo åkte till mannens kontor och gick igenom hans skrivbord, skåp och lådor. Foto: SVT/TT

Säpos hemliga operation: Nattliga räder mot arbetsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Upprepade hemliga besök på arbetsplatsen Livsmedelsverket i Uppsala var en del i Säpos operation mot en av de båda bröder och Uppsalabor som åtalats misstänkt för grovt spioneri.

Förundersökning mot mannen, som är i 40-åldern, inleddes hos Säkerhetspolisen redan i början av 2017. 2018 arbetade mannen på Livsmedelsverket i Uppsala och då informerade Säpo hans chef, generaldirektör Annica Sohlström, om att hennes medarbetare var föremål för en brottsutredning hos dem. Hon belades samtidigt med så kallat yppandeförbud.

Vad ville Säpo att du skulle göra?

Spionbröderna

– De informerade om att förundersökningen skulle pågå men att vi skulle fortsätta som vanligt. Så jag ålades ju att inte göra några förändringar när det gäller arbetsuppgifter för den här personen, säger Annica Sohlström, generaldirektör, Livsmedelsverket.

Under åren följde sedan flera förhör och samtal med Säpo.

Av den utredning som nu ligger till grund för åtalet mot mannen framgår att Säpos utredning av mannen även gick ut på att göra flera hemliga kontroller på hans kontor.

Låssmed kallades in

Sommaren 2018 släpps personal från Säpo in på Livsmedelsverket klockan 22 på kvällen. De har sällskap av en låssmed.

Uppdraget är att söka igenom hans skrivbord, skåp och lådor – för att dokumentera och att kopiera allt innehåll på hans dator och andra lagringsmedier. Klockan var närmare 03 på natten när Säpo lämnade kontoret.

Två dygn senare är man tillbaka – vid samma sena timma – och gör om proceduren då det visar sig att man tidigare undersökt fel skrivbord och skåp.

Tre månader senare, i oktober 2018, upprepas proceduren. Även denna gång görs två nattliga besök i tät följd på Livsmedelsverket med syftet att söka igenom den misstänktes arbetsplats – och att kopiera innehållet på dator och andra lagringsmedier, att utföra så kallad ”spegling”.

En husrannsakan gjordes även på Livsmedelsverket hösten 2021, efter att mannen gripits. Då togs bärbar dator, telefon och flera USB-minnen i beslag från ett låst skåp i källaren som mannen disponerade.

Enligt mannens försvarsadvokat bestrider mannen att han gjort något felaktigt och nekar till brott.

– Min klient förnekar allt som läggs honom till last. Han bestrider att han skulle ha gjort något felaktigt över huvudtaget, säger Anton Strand till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet