Sedan 30 år tillbaka arbetar Ingolf Pääjärvi som pilot på SAS.

SAS-pilot från Uppsala om strejken: ”Tråkigt att det ska behöva gå så långt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 30 år tillbaka arbetar Ingolf Pääjärvi som pilot på SAS – lika länge har han bott i Uppsala. Som medlem i Svensk pilotförening omfattas han av den pågående strejken.

– Det är jättetråkigt att det ska behöva gå så här långt. Speciellt eftersom den drabbar alla som ska ut och resa i helgen, säger han.

I torsdags kväll gick nästan 1 500 SAS-piloter från Sverige, Norge och Danmark ut i strejk. Anledningen är att de vill ha högre löner, bättre scheman och karriärsmöjligheter. En av dem är Ingolf Pääjärvi.

– Det råder ganska stor enighet bland skandinaviska piloter att strejken inte bara handlar om lön, utan även om karriärsmöjligheter och arbetstrygghet. Det vill säga lön- och pensionsutveckling. Framförallt för våra yngre piloter, säger han.

”Samma lön”

Som SAS-pilot har Ingolt Pääjärvi har samma lön idag som han hade för 10 år sedan.

– Men idag jobbar vi nästan dubbelt så mycket, så lite kompensation tycker jag att vi kunde få för det.

Under fredagen och över helgen är Ingolf Pääjärvi ledig, men han är schemalagd från och med på måndag igen.

– Eftersom att jag är med i facket som organiserar sina anslutna på så sätt att man går ut i kollektiv strejk, så kommer jag inte att gå till jobbet då om strejken fortsätter.

”Oväntad strejk”

När SAS-piloter strejkade senast, för ungefär två år sedan, var Ingolf Pääjärvi i tjänst och befann sig i Zürich.

– Det var en oväntad strejk, och på den tiden blev de piloter som var ute och flög strandade på sin destination. Så är det inte längre, utan man får flyga tillbaka till sin bas.

Förhandlingar mellan arbetsgivare på SAS och Pilotföreningen har genomförts med hjälp av medlare men parterna är ännu inte överens. Cirka 70 000 resenärer räknas vara drabbade av strejken under fredagen. Fortsätter strejken under helgen kan upp emot 170 000 resenärer drabbas.

– Det är jättetråkigt att det drabbar en tredje part, det vill säga resenärerna. Därför hoppas att strejken är över så snart som möjligt, säger Ingolf Pääjärvi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.