Rawaz Nermany, ordförande för Svensk pilotförening, menar att det är felaktigt att SAS-piloter i snitt tjänar 93 000 kronor. Foto: TT / Jannis Politidis/press

Fack och arbetsgivare inte ens överens om vad en pilot tjänar

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 170 000 resenärer riskerar att drabbas av den flygstrejk som bröt ut vid midnatt. En del av konflikten mellan SAS och pilotfacket handlar om piloternas löner. Men fack och arbetsgivare än inte ens överens om vad en pilot tjänar idag.

SAS hävdar att deras piloter i snitt har en månadslön på 93 000 kronor.

– Den siffran är oärlig och osann. Det faller på sin egen orimlighet. Det kan bara inte vara sant, säger Rawaz Nermany, ordförande för Svensk pilotförening, som företräder de svenska SAS-piloterna.

”Svårt att säga en snittlön”

Han menar att en ingångslön för en pilot ligger på 34 000 kronor i månaden och att de allra bäst betalda piloterna, som har kaptenstjänst, tjänar 97 000 kronor i månadslön. Däremellan är löneutvecklingen linjär.

Men vad ligger snittlönen på enligt er?

– Det är svårt att säga en snittlön. Vi räknar inte snittlön, det är inte intressant för oss. Ingångslön, slutlön och livslön, det är de tre aspekterna vi diskuterar.

Men kan man inte bara plussa ihop alla lönerna och räkna på ett snitt, det kan väl inte vara så svårt?

– Det skulle man säkert kunna göra men vi ser inte värdet i att göra det.

Inklusive tillägg och traktamenten

Hur kan då siffrorna skilja sig så mycket? En anledning kan vara att lönesnittet som arbetsgivaren på 93 000 kronor uppger, är inklusive tillägg och traktamenten.

”Det är den lön vi har valt att kommunicera”, skriver Transportföretagen, som företräder arbetsgivarsidan i förhandlingen med piloterna, i ett mejl till SVT Nyheter.

Men Svensk Pilotförening tycker fortfarande att siffran är orimligt hög.

– Hur de har räknat vet jag inte, det får de redogöra för. SAS får svara på var deras siffror kommer ifrån. Det finns inga tillägg, en månadslön är det en SAS-pilot har, säger Rawaz Nermany, ordförande för Svensk pilotförening.

Marknadsmässiga löner

Arbetsgivarsidan hävdar att piloterna nu vill ha en löneökning på 13 procent.

Rawaz Nermany, ordförande för Svensk pilotförening, säger till SVT Nyheter att hans medlemmar vill ha marknadsmässiga löner.

Enligt pilotfackets egna jämförelse mellan SAS och flera andra europeiska och nordiska flygbolag, så är SAS pilotlöner låga.

– Vi ligger i botten, vi ligger i den undre femtedelen av jämförbara flygbolag, säger Rawaz Nermany.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pilotstrejk på SAS

Mer i ämnet