Foto: SVT

Satsning på att förebygga psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Psykisk ohälsa är ett vanligt problem bland ungdomar. Uppsala kommun gör därför tillsammans med Region Uppsala en satsning på att förebygga psykisk ohälsa hos gymnasieelever.

Uppsala kommun och regionen kallade till pressträff på Celsiusskolan eftersom den satsning de presenterade på tisdagen handlar om just gymnasieelever. Stress och psykisk ohälsa är ett växande problem bland ungdomar.

– Det är mycket i skolan. Mycket med aktiviteter och sport samtidigt som man vill vara med familj och vänner. Många pusselbitar som ska klaffa för att allt ska gå ihop, säger Josefin Meyer som går i trean på gymnasiet.

BUP-krisen

– Det finns ju förväntningar på en hela tiden, säger Josefin Meyer.

– Man ska klara av skolan, helst ha höga betyg. Samtidigt ska man vara social, sporta, hinna vara med vänner, vara trevlig och glad hela tiden, säger Ebba Handler.

Josefin Meyer och Ebba Handler går i trean på Celsiusskolan. Foto: SVT

Mår ni dåligt av det då?

– Nej, eller man kan ju bli stressad ibland. Men vi har kompisar som mår sämre av det, berättar Ebba Handler.

Två nya skolpsykologer

Vartannat år genomförs undersökningen Liv Hälsa Ung i regionen. Den visar att unga, framför allt flickor, mår allt sämre. År 2013 svarade 76,3 procent av flickorna i årskurs två i gymnasiet att de mår bra eller mycket bra. I år hade den siffran sjunkit till 60,6 procent. Motsvarande siffror hos pojkarna var 82,7 respektive 76,6 procent.

Uppsala kommun ska nu tillsammans med Region Uppsala satsa två miljoner på att förebygga psykisk ohälsa bland unga. Från och med nästa år ska kommunen anställa ytterligare två skolpsykologer.

– Jag ser ett behov på gymnasieskolan där många elever i dag vittnar till mig att man känner stress, att man mår sämre. Då tror jag att den här förstärkningen kan ge elever både studiero och trygghet, menar Caroline Hoffstedt (S) som är ordförande i kommunens utbildningsnämnd.

Ökat samtalsstöd

Regionen ska samtidigt lägga mer pengar på Spången – en verksamhet som har funnits i närmare 20 år och som erbjuder samtalsstöd åt gymnasieelver som mår dåligt.

– Lägger vi in insatserna innan det hinner utvecklas till en allvarlig psykisk ohälsa, då minskar vi det individuella lidandet. Men vi vet också att vi minskar kostnader för våra organisationer för att ta hand om dem där det har gått för långt.

Oppositionsrådet Emilie Orring (M) tycker inte att satsningen är tillräcklig.

– Hur blir det för barn och unga i kommunerna i resten av länet? Jag tror att det här är en krisåtgärd från socialdemokraternas sida i och med att det har visat sig att endast två procent har fått vård i tid inom BUP, säger hon.

Emilie Orring (M). Foto: Moderaterna

– Det här är ett litet steg. Men jag är helt övertygad om att det här är det första av många steg som vi gör tillsammans, säger Vivianne Macdisi (S).

”Ska våga gå dit”

Ebba Handler och Josefin Meyer tror båda att fler psykologer kan vara till hjälp.

– Jag om folk använder sig av dem. Men då ska alla veta att de finns också, och våga gå dit, menar Ebba Handler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet