Hör vad besökarna tycker om vetenskapsfestivalen. Foto: SVT

Sci-fest i Uppsala: ”Vi vill visa att det är viktigt med vetenskap”

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon öppnar den årliga vetenskapsfestivalen i Uppsala för allmänheten, men redan under torsdagen och fredagen var det öppen för skolelever. Det bjuds på flera prova-på aktiviteter och shower under SCI-festen.

Vetenskapsfestivalen är för alla åldrar och hålls under tre dagar i Uppsala på Fyrishov. Det är Uppsala universitet som är huvudarrangör och många deltagare på plats är studenter, unga forskare och innovatörer. 

– Vi håller i festivalen för att vi vill visa hur viktigt det är med kunskap och vetenskap, och vi hoppas på att kunna väcka ett intresse hos besökarna, säger Katarina Garpenstrand, projektledare för SCI-fest.

Besökarna kan träffa forskare, lyssna på föredrag och delta i olika tävlingar. De kan vara med vid en utgrävning och då ta fram ”ben”, träffa robotar och se på rymden genom VR-glasögon.

Flera nyheter i år

– Nytt för i år är att det finns en liten scen där det kommer att vara podradio och shower. Även utgrävningen samt hur man tar ut DNA från gamla ben är nytt, säger Katarina Garpenstrand.

Under de två första dagarna har det varit nästan 4 000 besökare i multihallarna som har tagit del av de 60 aktiviteterna som finns på plats.

Hur känns det att vara en del av projektet?

– Det känns jättekul och det är verkligen inspirerande!, säger Katarina Garpenstrand.

Se klippet för att ta del av vad några besökare tycker om festivalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer