Jessica Ohlson och hela SDU:s styrelse kan uteslutas ur SD. Foto: SVT/TT

SDU:s nyvalda ledare sparkas ur SD

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har beslutat att utesluta SDU:s ordförande Jessica Ohlson. Hon valdes nyligen till ledare för ungdomsförbundet, vilket ledde till att SD meddelade att man bryter samarbetet med SDU.

Jessica Ohlsson valdes till ny SDU-ordförande förra helgen. Senare samma dag valde Sverigedemokraterna att bryta med SDU helt och hållet. Nu kommer Ohlsson även att uteslutas ur moderpartiet.

– Jag fick meddelande om att man har inlett ett personärende mot mig, vilket kommer att rendera uteslutning, säger Jessica Ohlsson.

Striden i SD

Vilken motivering har du fått?

– Det beror på att jag valdes till ordförande i SDU. Man gör på samma sätt som man gjort tidigare mot till exempel William Hahne och Gustav Kasselstrand. Kan man inte vinna på demokratiska grunder så utesluter man sina meningsmotståndare.

Ohlsson sitter i Uppsala kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.

– Hur framtiden ser ut lokalt får jag prata med kommungruppen om, säger hon.

Slutar antagligen i kommunfullmäktige

Vid 20-tiden på fredagkvällen har SD:s gruppledare i Uppsala, Simon Alm, talat med Jessica Ohlsson.

– Det som går att säga är att vi kommer ha samtal om det här. Jessica har sagt att hon kommer gå oss till mötes om hon skulle bli utesluten. Man ska komma ihåg att det personärendet som har väckts mot Jessica Ohlson precis har påbörjats.

Men om hon blir utesluten kommer hon alltså inte sitta kvar i kommunfullmäktige?

– Om hon skulle bli utesluten från SD, så har hon sagt att hon förmodligen kommer att avveckla sitt engagemang lokalt.

Han anser inte att partitoppens beslut att utesluta Ohlsson är särskilt häpnadsväckande.

– Det står tydligt i stadgarna att man inte ska vara med i andra politiska organisationer än Sverigedemokraterna. Sedan kan man tycka vad man vill om hur snabbt allting har gått.

Henrik Vinge, som är pressansvarig för Sverigedemokraterna, säger till DN att det står tydligt i partiets stadgar att man som medlem i SD inte kan företräda en annan partipolitisk organisation.

Bedömningen från moderpartiet är således, efter att man brutit med SDU som en följd av valet av Ohlson till ny ordförande, att hon inte längre får vara medlem i paritet.

Infekterad strid

Striden mellan Sverigedemokraterna och dess ungdomsförbund har den senaste tiden varit minst sagt infekterad. SD-ledningen anser att Jessica Ohlson står för ett SDU med kopplingar till extremister.

Förra helgen kom så beskedet att man bryter med ungdomsförbundet eftersom partiet ansåg att SDU inte ställer sig bakom moderpartiets ledord.

Brev till SDU-ledningen

Nu har striden mellan SD och SDU gått ett steg till, efter att moderpartiet under dagen skickat brev till samtliga medlemmar i ungdomsförbundelsens styrelse om att de inte längre är välkomna i SD.

– Man måste välja eftersom SDU inte är Sverigedemokraternas ungdomsförbund längre utan är helt frikopplade, är det inte möjligt att företräda båda, säger Henrik Vinge till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i SD

Mer i ämnet