Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anneli Blom på Akademiska sjukhuset förklarar varför man inte satsar mer på transvården. Foto: SVT/Hedda Boger

Psykiatrichefen: Därför är köerna till könsutredningar så långa

Uppdaterad
Publicerad

Patienter under 18 år kan behöva vänta runt 1,5-2 år på att få göra en könsutredning, och för vuxna är köerna ännu längre. Enligt Akademiska sjukhuset beror det på att antalet patienter ökat lavinartat de senaste åren.

– Antalet remisser har tredubblats sedan 2019. Utredningen av varje enskild patient är omfattande, säger Anneli Blom, biträdande verksamhetschef för psykiatrin på Akademiska sjukhuset.

Under 2021 har det även beslutats på nationell nivå att utredning och behandling ska bedrivas som nationell högspecialiserad vård på ett fåtal kliniker i Sverige.

BUP-krisen

Det innebär att verksamheter har fått ansöka till Socialstyrelsen om att få utöva vården. BUP i Uppsala väntar fortfarande på beslut för att få veta om man ska bedriva vården framöver.

– Det gör att vi inte riktigt vet om vi ska satsa eller inte, menar Anneli Blom.

Hör mer i klippet.

Fakta: Könsdysfori

Könsdysfori är när du känner att din kropp inte stämmer överens med din könsidentitet. Du går att få behandling för att må bättre.

Först får patienten träffa flera experter inom sjukvården. De ska stötta och utreda vilka lösningar som är möjliga.

Syftet med utredningen är att ta reda om patienten har könsdysfori och vilka fördelar och nackdelar en behandling kan medföra.

Kontakta en läkare, kurator eller psykolog på vårdcentralen, eller en psykiatrisk mottagning om du vill tala med någon i vården om din könsidentitet.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet