• Viktigt meddelande:

    Test: SVT testar viktigt meddelande till allmänheten.

Foto: Bengt O Nordin/SKB

SKB: ”Inte lyckats besvara frågorna”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev nej till kärnkraftindustrins ansökan om slutförvar av det svenska kärnavfallet. Och från industrin sida är man besviken.

Från industrins sida, Svensk kärnbränslehantering (SKB), är dagens besked ett hårt slag.

– Det är klart att det finns en besvikelse hos vår personal som har jobbat med den här frågan i många år, säger Eva Halldén, vd för SKB till TT:

– Vi kan konstatera att vi inte har lyckats besvara rättens frågor vad gäller kopparkapseln fullt ut, fortsätter hon.

Nej från rätten

I yttranden från Mark och- miljödomstolen går det att läsa:

”SKB:s utredning är gedigen men det finns fortfarande osäkerheter om kapselns förmåga att innesluta kärnavfallet på lång sikt.”

”Slutsatsen är därför att slutförvaret kan tillåtas enligt miljöbalken endast om SKB redovisar ytterligare underlag som klargör att slutförvaret är säkertäven när det gäller kapselns skyddsförmåga”, skriver de vidare.

Men ja från tillsynsmyndigheten

Eva Halldén är dock nöjd med att Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) i princip ger grönt ljus för SKB:s ansökan – vilket de gav besked om under tisdagen.

”Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att SKB har förutsättningar att på ett strålsäkert sätt hantera och slutförvara det använda kärnbränslet så att människors hälsa och miljön skyddas mot skadlig strålning.”

Vissa frågor efterlyser SSM fortfarande svar på och dessa arbetar SKB med just nu, enligt Halldén.

– När vi lämnat det underlag som SSM efterfrågar är vi övertygade om att regeringen kommer att kunna godkänna slutförvaret, säger hon.

Miljörörelsen

Inom stora delar av miljörörelsen ses domstolens yttrande som en enorm framgång.

– Jag är överraskad och väldigt glad. Det här är helt klart en fantastisk seger för oss. Vi har hela tiden kritiserat den metod som SKB vill använda, säger Rebecca Nordenstam, miljöjurist på Naturskyddsföreningen till TT.

Hela frågan flyttas nu över till regeringens bord som får ta ställning till hur processen ska fortsätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SLUTFÖRVARET I ÖSTHAMMAR

Mer i ämnet