Fredrik Ahlstedt (M) till vänster och Erik Pelling (S) till höger. Foto: SVT

Skjutningarna kan ge Uppsala dåligt rykte

Uppdaterad
Publicerad

De många skjutningarna är en utveckling som måste brytas. Och det är möjligt – genom samarbete. Det tror kommunalråd Erik Pelling (S) apropå SVT Uppsalas granskning av skjutningar och kriminella gäng.

– Skjutningarna är en allvarlig orossignal, men vi har förutsättningarna för att lyckas bryta det här genom en bred politisk enighet och ett gott samarbete med polisen, säger Erik Pelling.

Vad tänker du om att Uppsala placerat sig på kartan som en stad med många skjutningar?

– Om bilden biter sig fast är det inte bra alls, det kan till exempel avskräcka från investeringar här. Men det är viktigt att inte sopa problemen under mattan.

Här är Erik Pellings tre viktigaste förslag till åtgärder för att minska skjutningarna är:

  •  Fördjupat samarbete med polisen för att komma åt de kriminellas ekonomi.
  •  En förstärkning av ungdomsjouren och avhopparverksamheten.
  •  Ett fortsatt arbete med kommunla aordningsvakter och fler tryghhetskameror.

– Men en stor del av förebyggande arbetet sker ju ute på skolorna, det får vi inte glömma – där är viktigt att vi satsar, säger Erik Pelling.

”Tar tid att komma loss”

Kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M) påpekar att moderatledaren Ulf Kristersson i sitt jultal under tisdagen lyfte fram problemen med skjutningarna i Uppsala.

Ahlstedt tycker det är viktigt att verkligen genomföra de satsningar som det beslutats om.

– Det tar lite för lång tid att komma loss med vissa saker, de här signalerna måste tas på allvar, säger han och lyfter fram tre konkreta åtgärder som han tror på:

– Fler poliser, fler övervakningskameror och fler kommunala ordningsvakter. Men det förebyggande arbetet är ju också jätteviktigt – till exempel att få ut socialarbetare i de stadsdelar som har problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.