Polis hörde skottlossning av en slump – tre greps för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer anhölls på torsdagskvällen misstänkta för grovt vapenbrott efter en skottlossning öster om Uppsala. I samband med en husrannsakan hittades flera pistoler. Trion försattes på fri fot efter förhör.

Klockan åtta på torsdagskvällen hörde en polispatrull, som av en slump var i närheten, ett skott avlossas i ett bostadsområde ett par mil öster om Uppsala.

– Eftersom vi då inte visste vad det handlade om kopplades nationella insatsstyrkan in, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen.

Skjutningarna i Uppsala 2021

Polisen spärrade av och gjorde en husrannsakan på en adress. I bostaden hittades flera pistoler och bevis för att ett skott avlossats.

Anhölls för grovt vapenbrott

Drygt två timmar senare, klockan 21.55 greps tre personer misstänkta för grovt vapenbrott. Åklagare beslutade senare att anhålla personerna.

– Det handlar inte om några gängkriminella utan mer om personer av Svensson-karaktär som jag ser det, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman.

Ingen person ska ha skadats i samband med skottlossningen.

– Det var aldrig någon fara för det, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen.

Trion försattes på fri fot under fredagen, efter att de förhörts.

– Misstankarna om vapenbrott kvarstår mot en av dem, de andra två är helt avskrivna, säger Jonas Eronen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Uppsala 2021

Mer i ämnet