Foto: TT

En misstänkt har försatts på fri fot efter skottlossningen i Gränby

Uppdaterad
Publicerad

En av de fyra personer som anhölls i helgen misstänkta för inblandning i en skottlossning i Gränby har försatts på fri fot och avskrivits från alla brottsmisstankar.

– Vi har fått fram en del saker i våra förhör och det har gjort att en av de två personer som satt anhållna på sannolika skäl misstänkta för mordförsök har försatts på fri fot. Jag anser att det är utrett att han inte är gärningsman.

Det säger chefsåklagare Lars Göransson. Det var under söndagsnatten som fyra personer greps, misstänkta för en inblandning i en skottlossning mot en lägenhet i Gränby i Uppsala. Tre personer greps tillsammans och en fjärde senare under natten på annan plats. Det är den här fjärde personen som nu friats från misstankarna.

”Stor spridning på skotten”

Under tisdagen fortsätter polisen hålla förhör bland annat med dem misstänkta gärningsmännen och personerna som befunnit sig i lägenheten som besköts. Totalt elva personer står som målsäganden i fallet, men det är oklart om alla befann sig i bostaden.

– Enligt mina uppgifter befann sig fyra personer på balkongen, från vuxen ålder och ner till 11-12 årsåldern. Men sen är det oklart för mig hur många som befann sig inne i själva lägenheten. Det ska också ha funnits riktigt små barn inne i lägenheten, säger Lars Göransson.

Vet man om skotten var riktade mot personerna på balkongen?

– Det är svårt att avgöra. Det är stor spridning på skotten över huskroppen. Enligt de uppgifter jag fått har det avlossats cirka fem skott från ett enhandsvapen.

Finns tidigare kontakt mellan personerna

Finns det någon koppling mellan dem misstänkta och personerna i lägenheten?

– Vi har fått någon uppgift om att det ska ha varit någon form av kontakt tidigare, men jag vet inte hur långt tillbaka det rör sig om. Om det är en del av en bakgrund eller motiv har jag ingen aning om men vi undersöker det och även om det finns koppling till andra personer. Vi jobbar förutsättningslöst, säger Lars Göransson.

Alla tre personer nekar till inblandning i händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.