Fyra månader gamla valpen Eli med matte Izabella och husse Gustaf. Foto: Privat

Valpen Eli slängdes av i Zürich när väskan gick sönder på planet

Publicerad

På väg hem från semestern i Italien mellanlandade Gustaf och flickvännen Izabella i Schweiz innan de skulle flyga vidare till Arlanda. Med sig hade de fyra månader gamla valpen Eli. Men ombord på planet tog det stopp. En flygvärdinna tyckte hunden var en säkerhetsrisk och svenskarna blev avslängda.

Det var i måndags som Gustaf skulle flyga hem efter en semester i Neapel i Italien. Med på resan var hundvalpen Eli. På nedresan hade allt gått bra, Eli hade fått följa med i kabinen, från Arlanda till Zurich och sen till Neapel. Men på väg hem blev det stopp vid mellanlandningen.

Eli och hennes väska.

– Vi hade gått igenom kontrollerna, vägt Eli igen, men på väg ombord planet markerade en flygvärdinna att väskan skulle vara helt stängd. Min flickvän stängde och försökte lugna ner hunden som var rastlös. På väg mot sätet så gick kedjan av och när vi försökte förklara att den inte gick att stänga längre så hotade hon att säga till kaptenen, säger Gustaf.

Piloten ropade ut om problem med passagerare

Enligt flygbolaget SWISS:s regler får hundar och katter som väger upp till åtta kilo följa med passagerare i en regelmässig väska så länge djuret är friskt och inte farligt. Gustaf tyckte inte att de fick något gehör från personalen och till sist brast det.

– Det blev högt tonläge till slut och i samband med det ropade piloten ut inför hela planet att de hade problem med några passagerare. Vi försökte hålla oss lugna, men så blev vi förnedrade inför alla passagerare. Det är otrevligt att bli så kränkt och inte bli lyssnad på, så det fanns belägg för att höja rösten. Vi blev ganska arga, tog våra väskor och så blev vi utsparkade liksom, säger Gustaf.

”De mötte oss inte en millimeter”

Väl av planet köpte de en ny hundväska åt Eli och bokade en ny resa hem till Sverige, något som gjorde att hemresan blev tolv timmar längre än beräknat. Biljetterna fick paret stå för och nu ska de prata med SWISS om hela incidenten.

– Vi blev chockade av hela händelsen och semestern glömdes bort liksom. Sen tar det här efterspelet energi också såklart. Det jag inte kan förstå är vilken säkerhetsrisk som hunden var. Vi hade tränat henne inför resan, matat och rastat henne och hon var lugn. Folk gullade med henne på väg ut. Om sådant här händer måste man väl försöka hitta en lösning, men de mötte oss inte en millimeter.

LÄS MER: Flygbolaget om hundincidenten: ”De följde inte reglerna”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsala

Mer i ämnet