Foto: SVT

Slipper fängelse – men riskerar drygt skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

De två flickor, båda under 15 år, som misstänks för att ha bränt ner Gottsundaskolan är för unga för att straffas i en brottsmålsprocess. Men de riskerar fortfarande höga skadeståndskrav. SVT Nyheter reder ut.

Den som är under 15 år kan inte dömas för brott i Sverige. Men barn kan redan från mycket unga år bli skyldiga att betala skadestånd.

– Skadeståndsrättens system är helt annorlunda. Där kan barn hållas ansvariga väldigt tidigt. Det har inte prövats riktigt, men man tror att ansvaret inträder redan vid 4—5-årsåldern någonstans, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Gottsundaskolan nedbrunnen

Inte ovanligt

Att barn döms att betala skadestånd är inte ovanligt. Det är oftast försäkringsbolag som stämmer barnen efter att ha betalat ut ersättning till sina försäkringstagare.

– Det är ganska vanligt att försäkringsbolag väcker talan mot 13—14-åringar. Det är inte så att man automatiskt släpper processen för att de inte har pengar eller för att man tycker synd om barn. Jag skulle gissa att det är någon sådan process i Sverige varje vecka. Inte bara för skolbränder utan även för till exempel bilbränder, säger Mårten Schultz.

När det gäller skolbränder kan skadeståndskraven på barn landa på flera hundra tusen kronor. Och skulderna växer, på grund av dröjsmålsräntan, väldigt fort om de inte betalas.

– En 14-åring som åläggs att betala, vare sig det är 20 miljoner kronor eller om det jämkas ned till 400 000 kronor, det kan man ju normalt sett inte betala och då växer skulden kraftigt innan man går in i vuxenlivet.

Barnen ansvariga

Skadeståndsrättens syn på barn som ansvariga för sina handlingar, redan i mycket unga år, gör att föräldrarna inte tar över de skadeståndskrav som ställs på deras barn. Vårdnadshavare kan dock sedan 2010, då det infördes en speciell regel i skadeståndslagen, dömas att betala skadestånd om barn genom brott orsakar vissa typer av skador.

– Det är det som kallas föräldraansvaret. Men det ansvaret är inskränkt till en femtedel av basbeloppet för varje skadehändelse. Så det innebär att föräldrarna här, enligt den regeln som mest bli skyldiga att betala ungefär 8 000 kronor var, så det är väldigt lite i sammanhanget, säger Mårten Schultz.

Men innan det kan bli fråga om skadeståndskrav mot de misstänkta flickorna försöker polis och åklagare utreda händelseförloppet kring branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gottsundaskolan nedbrunnen

Mer i ämnet