Lennart Andersson har under sommaren kört sin elbil till 90 procent på egenproducerad solenergi. Foto: SVT

Här testas ett ”smart elnät” – ska jämna ut elförbrukningen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kanske smartaste elnät testas just nu i Björklinge. Det har även uppmärksammats internationellt och vunnit pris.

Just nu testas ett elnät som kanske är ett av Sveriges smartaste i Björklinge norr om Uppsala. Projektet heter växlande effektreglering, eller Väx-El, och strävar efter att jämna ut toppar och dalar i elförbrukningen. Det är ett sätt att hitta en lösning på hur alla ska kunna ladda sina elbilar om det blir så att alla svenskar i framtiden kör elbil, utan att överbelasta nätet.

Solen laddar bilen

En som är med och testar är Lennart Andersson som installerade solpaneler i början av året.

uppsala

Projektet Väx-El sker i samarbete med bland annat Upplands energi. Det har uppmärksammats i exempelvis Indien och även fått internationellt pris från ISGAN (International Smart Grid Action Network).

– Då var vi ett av de projekt som hade flest olika kombinationer av lösningar till ett kostnadseffektivt sätt, säger Joachim Lindborg som är projektledare på Sustainable Innovation.

”Händer mycket på teknikfronten”

Han menar att den största utmaningen för Sverige är elförsörjningen vintertid, men tror att även det går att lösa genom att till exempel spara på vattenkraften till vinterhalvåret.

Joachim Lindborg på Sustainable Innovation är säker på att vi kommer att nå målet om ett fossilfritt energisystem. Foto: SVT

– Målet att nå ett fossilfritt energisystem kommer vi absolut att nå. Det finns en massa teknik och det händer otroligt mycket på teknikfronten, säger Joachim Lindborg.

Hur Väx-El fungerar kan du se i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

uppsala

Mer i ämnet