Smittspåraren Sara hoppas på fler kollegor. Foto: Pontus Stark/SVT

Smittspårarna är överbelastade – hinner inte med alla samtal i tid

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade av coronaviruset har ökat explosionsartat sedan Region Uppsala började smittspåra. Nu vittnar de som har i uppdrag att ringa in smittan om en pressad arbetssituation och att man behöver bli fler.

Smittspårarna ringer runt till länsbor som smittats av coronaviruset. Syftet är att lokalisera och bryta smittspridningen. När verksamheten startades inom Region Uppsala i augusti var man fem anställda. I dagsläget har man växt till 13 hel- och deltidsanställda. Men det räcker inte.

– Vi behöver bli fler, säger Jenny Johansen, gruppledare.

Coronaviruset i Uppsala

Telefonerna går med andra ord varma. Den första veckan när regionen började smittspåra var det 34 nya fall att kolla upp. För någon vecka sedan var den siffran uppe i 347 stycken, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

– Det viktiga är att vi hinner ringa alla inom den smittsamma fasen, säger Jenny Johansen.

Hinner ni med det?

– Inte i den utsträckning vi hade velat, nej.

Sara har jobbat som smittspårare i ungefär en månad.

– Man lär sig att tänka bort att man ligger lite efter hela tiden. Vi gör så gott vi kan och längtar efter fler medarbetare, säger hon.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet