– Hur ska man vistas i ett klassrum där man vet att det pågår i en smitta? Det känns inte tryggt, säger Emil Ohlander, lärare och skyddsombud på Björkvallsskolan. Foto: Jasmin Lindberg/SVT

Smittspridning på skola – kritik mot sent karantänbeslut

Uppdaterad
Publicerad

På Björkvallsskolan i Björklinge har flera elever och lärare under veckan testats positivt för covid-19. Men smittskyddsenheten har hittills inte bedömt läget som allvarligt.

– Det känns som att de stoppar huvudet i sanden, säger skyddsombudet Emil Ohlander.

Nästan en tredjedel av lärarna på Björkvallsskolan är hemma på grund av smittspridningen vid Björkvallsskolan i Björklinge. Och även bland eleverna finns smitta.

– Vi har två klasser med större utbrott och enstaka fall i andra klasser, säger Emil Ohlander, lärare och skyddsombud på Björkvallsskolan.

Coronaviruset i Uppsala

Men trots den pågående smittspridningen hade inga åtgärder om karantänbeslut fattats på torsdagsförmiddagen, något som skyddsombudet Emil Ohlander är kritisk mot.

– Det kan fördröjas en till två dagar tills att vi får klar bild över antalet bekräftade fall, säger Ove Andersson, medicinsk rådgivare vid smittskyddsenheten.

Beslut om karantän

Senare under torsdagseftermiddagen, efter SVT:s besök på skolan, beslutade smittkyddsenheten att undervisningen för årskurs 7-9 ska ske på distans, och att en klass i årskurs 6 sätts i karantän.

– Ett bra beslut men lite försent, säger Emil Ohlander.

Hör mer om kritiken och varför beslutet dröjt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet