Ny studie – snart kan insekter bli godkända som livsmedel

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie startar inom kort på SLU i Uppsala för att utreda vilka risker som kan finnas med att äta insekter. SVT Nyheter Uppsala tog med sitt ett par nylagade syrsor ut på stan för att se vad Uppsalaborna tycker om stekta syrsor.

När kommer vi att äta insekter? Ja, den frågan jobbar just nu flera forskare i Uppsala intensivt med. Tanken är att insekter ska bli ett nytt, välsmakande och proteinrikt livsmedel. Och enligt forskarna är det inte långt kvar innan det blir verklighet.

– Vi kommer bidra med ny kunskap om att syrsor och andra insekter är säkra att äta, att man inte blir sjuk av det, säger Anna Jansson, professor inom djurfysiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. 

Vad återstår innan man kan se syrsor ute på hyllorna i butikerna?

– Lagstiftning måste medge det, och en del i att få den lagstiftningen är att vi kan bättre belysa om det finns några eventuella risker med det här, säger Sofia Boqvist, som är docent i livsmedelssäkerhet vid SLU.

Ökat intresse för insekter

Det är fortfarande inte tillåtet att sälja insekter som livsmedel i Sverige, men det hoppas forskarna i Uppsala kunna förändra genom sin forskning. Även hos Livsmedelsverket märker man av att intresset för insekter har vuxit mycket den senaste tiden.

– Vid årsskiftet blev det tydligare att allt fler vill att insekter ska kunna märkas som livsmedel. Vi får fler och fler ansökningar, så man kan definitivt se ett ökat intresse för detta, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare vid Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.