Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anastasiia Rybako berätta om varför svenska språket är viktigt för henne. Foto: SVT

Ukrainska Anastasiia pluggar svenska: ”Vill bli en del av svenska samhället”

Publicerad

Hittills har Svenska för invandrare inte erbjudits till flyktingar från Ukraina i Uppsala. Men på Studieförbundet Vuxenskolan i har ukrainare fått möjligheten att lära sig språket ändå.

– Eftersom jag försöker skapa mig ett liv här vill jag tala svenska flytande, säger eleven Anastasiia Rybako.

På Träffpunkt Ukraina vid Studieförbundet Vuxenskolan kan ukrainska flyktingar lära sig svenska tre dagar i veckan. Läraren Carina Björsell berättar att projektet startades tidigt efter krigets utbrott, med målet att ge flyktingarna en plats att träffas.

– Man märkte ett behov av att träffa varandra, det är därför det heter Träffpunkt Ukraina. Och att få hjälp att sätta sig in i Svenska samhället, säger hon.

Ukrainakriget och Uppsala

Färre studietimmar

Som SFI-elev ägnas minst 15 timmar i veckan till att lära sig svenska, men på Studieförbundet Vuxenskolan erbjuds endast fyra och en halv timme i svenskstudier i veckan. Något som enligt Carina Björsell, tidigare SFI-lärare, märks.

– Det går bra men långsamt. Det tog ett tag innan jag insåg att tre månader här, det är som tre veckor på SFI.

Vill lära sig svenska

En av eleverna, Anastasiia Rybako, berättar att hon vill lära sig svenska, och eftersom situationen i Ukraina är fortsatt osäker, försöker hon bygga ett nytt liv här.

Hör de båda berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet