Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Erik berättar varför han åker ner till krigsdrabbade Ukraina. Foto: Evindar Akdogan/ SVT

Erik kör ned militär utrustning till Ukraina: ”Vill göra skillnad”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Boman från Vattholma utanför Uppsala förbereder sig för andra resan på kort tid ner till Ukraina. Syftet med resan är att stötta militären med utrustning.

Erik Boman, som till vardags jobbar som skribent för det militära magasinet Pennan och svärdet, har tillsammans med organisationen Blågula bilen samlat in pengar till ett fordon samt utrustning som ska ner till den ukrainska armén. Utrustningen innefattar bland annat drönare och annan militärteknisk utrustning.

– Det är lätt att sitta hemma och vara arg och irriterad över det som sker men jag vill ut och göra någonting på riktigt i stället, säger Erik Boman

Ukrainakriget och Uppsala

Finns det några risker att åka ner dit?

– Jämfört med att vara frontsoldat finns det kanske en liten risk men om man jämför med en charterresa till Mallorca finns en hög risk, säger Erik Boman.

”Vissa ifrågasätter”

Erik berättar att vissa ifrågasätter varför de hjälper militären och inte civila.

– Å andra sidan har Sverige redan valt sida genom att skicka ner vapen och på ett sätt är ju det humanitär hjälp, säger Erik Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet