I nuläget avvaktar Tierps kommun med stödåtgärder efter olyckan. – I nuläget är det en sjukvårdsfråga, säger socialchefen Rauni Graungaard. Foto: Privat/SVT

Socialchef: ”Vi är beredda att rycka ut”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den traumatiska olyckan i Tierp där sex barn blev påkörda och skadade förbereder sig kommunen för att sätta in stöd.

– Vi väntar på information från polis och sjukvården för att se om vi ska vidta några åtgärder, säger säger Randi Graungaard på familjeomsorgen i Tierps kommun.

På tisdagseftermiddagen kom larmet om olyckan kom in. Fyra av barnen fördes med ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala, varav två ska ha varit mycket allvarligt skadade och opererades akut. De övriga ska ha varit lindrigt skadade enligt uppgifter från sjukvården.

Omständigheterna runt själva olyckan är fortfarande mycket oklara, enligt Uppsalapolisen.

LÄS MER: Sex barn påkörda utanför Tierp

På Tierps kommun förbereder man sig nu för att eventuellt sätta in stödåtgärder för de drabbade.

– Vi håller oss uppdaterade ifall det blir ett kommunalt ärende, just nu är det en sjukvårdsfråga och vi har kontakt med polisen för att få identiteten på barnen och familjen fastställd, säger Randi Graungaard som är verksamchetschef på individa familjeomsorgen i Tierps kommun.

Kommunen avvaktar

Socialchefen Randi Graungaard säger att man i nuläget avvaktar med stöd eller andra insatser tills det blir ett kommunalt ärende. Det är inte heller aktuellt att sätta in kommunens POSOM-grupp – som rycker ut som stöd vid större händelser, säger Graungaard.

– Vi väntar på information för att se om vi ska vidta några åtgärder. Vi vet ju inte om det är folk som har sin adress i vår kommun, är det turister eller andra? Men vi är beredda att rycka ut om det behövs.

Vad för typ av insatser eller stöd kan det handla om då?

- Det kan tänkas att man kanske behöver stöd i hemmet för att den ena föräldern måste vara på sjukhus med de som är inlagda. Eller om vi kan erbjuda ekonomiskt stöd som man då kan ansöka om. Det är väldigt individuellt och den enskilde ska även vilja ta emot stöd, säger Randi Graungaard.

LÄS MER: Grannar hörde olyckan – hittade flicka i diket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.