Socialdemokraterna ställer in första maj-tåget

Uppdaterad
Publicerad

I år kommer Socialdemokraterna – på grund av spridningen av coronaviruset – att ställa in alla första maj-tåg.

– Det kommer att bli helt annorlunda. Allt ställs på ända – och då handlar det om att hitta konstruktiva lösningar. Nummer ett är människors liv och hälsa, säger Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala.

I förra veckan kom beskedet att det traditionsenliga valborgfirandet ställs in. På tisdagen torsdagen meddelade Socialdemokraterna att de inte kommer ha något första maj-tåg.

– Det var förstås väntat, inte minst här i Uppsala med tanke på att valborg är inställt, säger Erik Pelling.

Coronaviruset i Uppsala

Firandet kommer i stället att ske digitalt, främst genom att sända tal.

– Vi kommer fortfarande fira, men själva demonstrationståget kommer genomföras, det går inte. Folkhälsomyndigheten är tydlig med att man ska hålla avstånd till varandra, och vi hade blivit långt fler än 500 – vilket är förbjudet, säger Erik Pelling.

– Lokalt tittar nu hur vi ska genomföra det lokala, troligen blir det publika tal som sänds digitalt.

Hur kan ett inställt första maj-tåg påverka arbetarrörelsen?

– Det är jättetråkigt att det inte kan genomföras, det är många som kommer ut och går och ännu fler som tittar på. Men vem vet, det här kanske leder till att fler nås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet