Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så ska vården kring förlossningsskador förbättras. Foto: Arkiv/TT

Fyra av fem drabbas av skador vid förlossning: ”Vi måste göra bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Trots tidigare förbättringar av vården är skador under förlossning ännu vanligt. Nu tar Socialstyrelsen nya tag för att minska förekomsten av de allra allvarligaste förlossningsskadorna.

– Just förlossningsskador kan vara väldigt intimt och får många drabbade att känna sig utelämnade när vården är otillräcklig, säger Susanne Åhlund, Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen utmärker sig Sverige bland andra länder i att ha en god förlossningsvård. Men inte bra nog. Socialstyrelsen har nu kommit med 35 rekommendationer inom tio områden för en förbättrad vårdkedja och stärkt vård före, under och efter förlossningen. Bland annat ska hjälpen för kvinnor med bristningar och skador efter förlossning bli bättre.

– Många kvinnor känner ett bristande stöd från vården kopplat till förlossningar och går med besvär alldeles för länge, säger Susanne Åhlund, utredare vid Socialstyrelsen.

Gradering av förlossningsskador

De allra flesta kvinnorna, fyra av fem, drabbas av någon slags skada under sin förlossning. För de allra flesta rör det sig om små skador, i folkmun kallade ”bristningar”. Allvarligare skador benämns istället som förlossningsskador – och kan innebära men för livet.

I klippet: Så ska förlossningsskadorna behandlas bättre.

Mätning 2004

Sveriges rikssnitt: 4,2%

Uppsala län: 2,8%

Mätning 2021:

Sveriges rikssnitt: 2,5%

Uppsala län: 2%

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.