– Vi ser det här som en historisk chans, säger kommunalrådet Erik Pelling (S). Foto: SVT

Spårvagn i Uppsala kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

En spårvagn genom Uppsala. Det ligger i potten när Uppsala förhandlar med regeringen om framtida bostadssatsningar.

Bakgrunden är att över 50.000 nya bostäder ska byggas i Uppsalaregionen de kommande decennierna. Men hur det ska gå till och vem som ska betala för vad diskuteras just nu. På ena sidan förhandlingsbordet sitter Uppsala kommun och Region Uppsala, och på andra sidan sitter regeringens särskilde utredare, Uppsalapolitikern Johan Edstav.

Inom några dagar kan förhandlingarna vara avslutade och enligt Uppsalas kommunalråd Erik Pelling (S) är en spårvagn genom Uppsala ett viktigt krav från kommunens sida, något som UNT var först med att rapportera om.

– Det här har diskuterats i Uppsala i årtionden och vi ser det här som en historisk chans att realisera planerna, säger Erik Pelling.

Uppsala vill helt enkelt att staten ska vara med och finansiera spårvagnstrafiken, som handlar om satsningar i miljardklassen.

– Det är en tung investering, men också en nödvändighet – vi klarar oss med bussar fram till 2030, men sedan slår vi i taket. Spårvagn är både effektivt, miljövänligt och billigt, säger Erik Pelling.

Viktigt knyta ihop lokaltrafiken

En tänkbar sträckning som diskuteras just nu går mellan Gottsunda, Ackis, Resecentrum, Ulleråker, Ulltuna och Bergsbrunna.

– Det är viktigt att vi knyter ihop lokaltrafiken med det nya planerade stationsläget i södra Uppsala, säger Erik Pelling.

När hoppas du att förhandlingarna kan vara avslutade?

– Inom några dagar. Så att vi kan dra det i kommunstyrelsen i december och fullmäktige i januari. men det är stora belopp och stora åtaganden. Vi ska ju stå för bostäder, skolor, delar av den lokala infrastrukturen och hållbara stadsmiljöer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.