Elever vill ha särskild mat – dyrt och krångligt i skolköken

Publicerad

Halal, kosher, vegan, laktos, gluten. Antalet olika specialkoster som beställs för elever i länets skolor ökar. SVT har gjort en enkätundersökning för att ta reda på hur det ser ut just i din kommun.

Det har blivit vanligare de senaste tio åren att elever vill ha specialkost i skolan. Det varierar stort mellan olika kommuner, men i extrema fall har det serverats nästan hälften specialkost. En uppskattning som Livsmedelsverket gjort visar att det i genomsnitt är omkring en femtedel. Ökningen har lett till en dyr och krånglig hantering i skolköken. Dessutom finns det risker för allergiker om det blir för mycket specialkoster att hålla ordning på.

För att få ner mängden önskekost har alltfler kommuner börjat kräva intyg från sjukvården att det finns ett medicinskt behov.

För att ta reda på hur det ser ut i länet bad vi kommunerna svara på en enkätundersökning. I videon ovan kan du se resultatet.

Köksbesök

SVT besökte Tiundaskolan i Uppsala för att höra mer om antalet specialkoster.

SVT Nyheter på Tiundaskolan – så jobbar de med specialkost Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer