Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Kina Pohjanen var på plats när rättegången mot de misstänkta spionbröderna inleddes i Stockholm tinsgrätt. Foto: SVT

Spionbröderna från Uppsala inför rätta – bakom stängda dörrar

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen startade rättegången mot de två bröder från Uppsala som misstänks ha spionerat i Sverige på uppdrag av Ryssland. Rättegången vid Stockholms tingsrätt omgärdas av stort hemlighetsmakeri – medier och övriga åhörare  fick bara närvara i rättssalen en knapp timme innan det blev stängda dörrar.

– Rätten o dess ledamöter kommer att få insyn i material som väldigt, väldigt få människor i det här landet har sett och ha tillgång till, sade kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Åklagarna hänvisar till rikets säkerhet och säkerhetsarrangemanget runt rättegången är ovanligt omfattande.

Bland annat har all personal från Stockholms tingsrätt som är inblandade genomgått en särskild säkerhetsprövning, inklusive nämndemännen. Den centrala bevisningen kring vad bröderna enligt åklagarna ska ha läckt till Ryssland bedöms vara så känslig att den bara kommer att visas upp för rätten bakom stängda dörrar i en så kallad ”syn”. Det vanliga är att bevisningen lämnas in till rätten skriftligt, men så sker alltså inte denna gång.

Nekar till brott

Bara några korta stunder under den uppåt tio dagar långa rättegången kommer att vara öppna för media. Rättegången planeras avslutas den 12 december.

De båda åtalade bröderna nekade till brott genom sina försvarare.

I videon nedan berättar SVT Uppsalas reporter Kina Pohjanen om hur stämningen var i rättssalen under fredagsförmiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.