IFU Arena i Uppsala och CIK-hallen i Knivsta undersöks efter att liknande konstruktion rasat i Kiruna. Foto: Christoffer Urborn/Arkiv/SVT

CIK-hallen och IFU Arena pekas ut – kan ha riskabla tak

Uppdaterad
Publicerad

Flera sporthallar och arenor pekas ut av Statens haverikommission för att de kan vara extra känsliga inför kommande vinter. De har alla liknande takkonstruktion som Tarfalahallen i Kiruna där taket rasade i vintras. Två av dem är IFU Arena i Uppsala och CIK-hallen i Knivsta.

I vintras rasade taket på Tarfalahallen i Kiruna. Den har liknande takkonstruktion som CIK-hallen i Knivsta och IFU Arena i Uppsala med lågt sluttande tak som bärs av underspända limträbalkar. Haverikommissionen uppmanar nu alla kommuner i Sverige att titta över sina idrottshallar. Men särskilt sju arenor och idrottshallar som har liknande takkonstruktioner pekas ut, något som TV4 Nyheterna tidigare rapporterat om.

– Konstruktionen är känslig för små geometriska avvikelser och kan ha problem med instabilitet. Det är viktigt att den är korrekt monterad och dimensionerad, så det inte går som i Kiruna, säger Helene Arango Magnusson, utredningsordförande vid Statens haverikommission.

Hallarna undersöks

Nu pågår utredningar av hallarna med liknande takkonstruktioner och svaret på dem ska lämnas in till Haverikommissionen senast på torsdag.

– Vi inväntar leverantörens utredning och så ska vi få en fullständig försäkran till oss och Haverikommissionen om att det här är okej, säger Hans-Petter Rognes, vd för Knivsta kommuns fastighetsbolag.

Se bilder från hallarna i klippet ovan.

Idrottshallar och arenor med liknande takkonstruktion:

• Tarfalahallen, Kiruna

• IFU Arena, Uppsala

• CIK-hallen, Knivsta

• Östersunds arena, Östersund

• Fortknox arena, Växjö

• Arcushallen, Luleå

• Gällivare ishall, Gällivare

• Arabyhallen, Växjö

Källa: Statens haverikommission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.