Till vänster är lådorna som jordgubbstjuvarna lämnade efter sig. Foto: Privat/TT

Jordgubbsodlare: ”Man blir uppgiven och förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Jordgubbar för ett värde på mellan 50.000 och 70.000 kronor har stulits från en odling utanför Uppsala.

En jordgubbsodlare utanför Uppsala blev av med jordgubbar motsvarande omkring 1.500 förpackningar.

Stölden upptäcktes under onsdagen när man skulle plocka den mogna jordgubbsskörden. Något som vanligtvis brukar generera fyra lådor med jordgubbar, berättar ägaren till jordgubbsodlingen Fredrik Hörenius.

– Men när vi började plocka jordgubbarna så märkte jag på plockarna att de blev irriterade över att det inte fanns några jordgubbar och vi fick bara ihop en låda på de 50-60 raderna, säger Fredrik Hörenius.

Vad betyder det här för er?

– Det är kanske 50 till 70 tusen kronor i förlorade intäkter så det är klart att det är kännbart, säger Fredrik Hörenius, som driver företaget Ulvagubben.

LÄS MER: Jordgubbstjuvarna tillbaka

Det är inte första gången som företaget utsatts för stöld. Tidigare har man haft bevakning av odlingarna fram till midsommar, då de tidigare år haft problem med stölder vid den tiden. En sämre skörd i år generellt och att man nu råkat ut för en massiv stöld på jordgubbar gör det inte bättre, säger Fredrik Hörenius.

– Man blir ju uppgiven och förbannad. Mest är jag arg på mig själv att jag inte tänkte på att ha någon som vaktar. Men det kostar ju pengar.

Självplocket genererar ungefär 15-20 procent av omsättningen, så får ägaren Fredrik Hörenius är den jätteviktig. Nu vet han inte om man kan ha öppet på självplocket som planerat, eftersom det knappt finns jordgubbar kvar.

– Vi tar nya beslut efter varje dag om vi kan ha öppet eller inte, säger Fredrik Hörenius.

Stölden är polisanmäld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer