Foto: SVT

Stödinsamling för Ahmadi-familjen

Uppdaterad
Publicerad

En insamling har startat för att samla in pengar till den utvisningshotade familjen Ahmadi. Pengarna ska täcka upp för de förluster som familjen väntas få då de utvisas, i och med att de investerat i ett företag nyligen.

Sammanlagt hoppas insamlingen kunna dra ihop 250.000 kronor. Vilket de bakom insamlingen menar täcker upp för de kostnader som familjen lagt ut för att renovera upp en butik de nyligen förvärvade.

Flera bakom

Bakom insamlingen står den borgerliga tankesmedjan Timbro tillsammans med Kristdemokraternas Ungdomsförbund, Moderata Ungdomsförbundet, Moderata Studenter, Grön Ungdom, Liberala Ungdomsförbundet, Centerpartiets Ungdomsförbund och Centerstudenter.

Tjänade 180 kronor för lite – utvisas

– Familjen mår väldigt dåligt. De var säkra på att få stanna eftersom de följt alla regelverk. Mamman har precis startat eget företag i S:t Persgallerian. Den äldsta sonen har just börjat läsa till ingenjör på KTH. Bortsett från att de blivit berövade sin framtid i Sverige har deras ekonomi slagits i spillror eftersom de satsat sina pengar på ett företag de inte kommer få driva, säger Lydia Wålsten på Timbro.

Kom till Sverige för fem år sedan

Familjen kom till Sverige för omkring fem år sedan. Pappan i familjen, Mehdi, började då arbeta som urmakare. Men allting förändrades då de efter några år ansökte om permanent uppehållstillstånd istället för förnyat arbetstillstånd.

Den som haft arbetstillstånd och jobbat minst fyra år i Sverige kan få permanent uppehållstillstånd och det var det tvåbarnsfamiljen hoppades på i slutet av förra året. Men i stället fick de beskedet att de skulle utvisas. Anledningen sades vara att Mehdi Ahmadi under några månader tjänat 180 kronor under den kollektivavtalsenliga lönen.

Flera turer

Men enligt Mehdi, hans arbetsgivare och familjens advokat hade Migrationsverket tittat på fel kollektivavtal. De ansåg därför att Mehdi hade tjänat tillräckligt med pengar och beslutet överklagades till Migrationsdomstolen. Trots de nya uppgifterna fastslog Migrationsdomstolen Migrationsverkets beslut och familjens sista hopp stod därför till att Migrationsöverdomstolen skulle pröva fallet, vilket domstolen valde att inte göra – vilket innebär att familjen kommer utvisas inom kort.

– Vi får endast ge prövningstillstånd om målet är prejudikatsintressant eller om underinstanser gjort formella fel så att det föreligger synnerliga skäl, sa lagmannen Jerry Eriksson, som var ordförande i avgörandet om prövningstillstånd så.

Dock har ärendet nu skickats tillbaka till Migrationsverket för en ytterligare genomgång, men utgången där är fortsatt oklar då alla alternativ i juridisk mening är förbrukade.

Insamlingen

Insamlingen som nu startat sker på internet och har i skrivande stund fått ihop omkring 26.000 kronor. Om beloppet överskrider 250.000 kommer den resterande summan att läggas på en av familjens söner, som för tillfället studerar.

Kampanjen lanserades under onsdagen på bland annat Facebook och Twitter.

Läs mer: Nu ska familjen Ahmadi utvisas till Iran

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tjänade 180 kronor för lite – utvisas

Mer i ämnet