SVT Nyheter har tagit del av bilder från flera fall av misstänkt djurplågeri. OBS: Varning för känsliga tittare. Foto: Länsstyrelsen

Stor ökning av anmälningar om djurplågeri

Publicerad

Antalet åtalsanmälningar om djurplågeri ökade dramatiskt i Uppsala län förra året. Länsstyrelsen hade 25 stycken ärenden under 2020, vilket kan jämföras med 10 stycken året innan och 14 året dessförinnan.

– Det är svårt att säga vad det beror på, säger Elisabeth Schöning, enhetschef veterinärenheten.

SVT Nyheter Uppsala har tagit del av flera åtalsanmälningar från det senaste året. Det handlar till exempel om en man som har haft ett 30-tal katter i sitt hem. Flera av djuren ska ha varit i behov av veterinärvård – en var tunn i hullet, hade dåligt med päls på kroppen och såg ut att röra sig konstigt. Kattungar hade problem med röda, svullna och kletiga ögon. Några hade dessutom bara ett öga kvar.

Enligt anmälan var golven fulla med avföring och ammoniakhalten inomhus bedömdes vara över den lagliga nivån.

Hund utsattes för stort lidande

I ett annat ärende gjorde länsstyrelsen en kontroll där man upptäckte en hund som var mager, gick dåligt och verkade ha ont vid beröring. Enligt en veterinärbedömning hade hunden varit utsatt för gravt lidande.

I flera fall har länsstyrelsen beslutat att omedelbart omhänderta djuren och ta dem direkt till veterinär. Några av djuren har också avlivats.

– Det är att man inte har orkat med att ta djur till veterinär i tid. Att man inte skött om basala saker som pälsen, klorna och tänderna på sitt djur, säger Elisabeth Schöning, enhetschef på länsstyrelsens veterinärenhet.

I klippet ser du flera bilder från ovanstående fall av djurplågeri. Varning för känsliga bilder.

Åtalsanmälningar gällande brott mot djurskyddslagen:

2017: 15 st

2018: 14 st

2019: 10 st

2020: 25 st

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.