Stress och oro bakom stor ökning av bettskenor i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Att gnissla tänder när man sover kan vara ett stort problem – och nu visar ny statistik från Försäkringskassan att användningen av så kallade bettskenor, som används för att motverka tandgnissling, har ökat stort i Uppsala län de senaste åren.

– Beror till stor del på stress och oro, säger Jan Örte, tandläkare på Tandvårdshuset i Norby i Uppsala.

Mellan 2009 och 2017 har förskrivningen av bettskenor ökat med 55 procent i Uppsala. En ökning som är mer än dubbelt så stor jämfört med ökningen i Sverige i stort som var på 24 procent.

– Personer som gnisslar tänder måste arbeta mycket med musklerna i käken och det gör att käken blir överansträngd. Det finns egentligen ingen vetenskaplig undersökning som visar varför man gnisslar tänder. Men vi märker att stress och tandgnissling ofta förekommer tillsammans, säger Jan Örte.

Kan bidra till många problem

Under 2017 skrevs 56 000 bettskenor ut i hela Sverige, varav drygt 2 200 i Uppsala län. Det var även fler kvinnor än män som fick bettskenor utskrivna.

Gnisslande tänder kan bidra till fler olika problem. Bland annat huvudvärk, nedslipade tänder, förändrat bett och ömmande, spända käkmuskler.

– Vi gör mycket oftare bettskenor till kvinnor än till män, så är det. Sedan har det spekulerats i om anledningen är att kvinnor är mer benägna än män att söka hjälp eller om det är så att kvinnor generellt är mer stressade än män, säger Jan Örte.

Barn och ungdomar kan också ha problem

Även bland små barn förekommer problem med tandgnissling och tandpressning. Men Jan Örte menar att det är helt naturligt i samband med mjölktänder.

– Till små barn brukar man inte göra bettskenor, eftersom de växer så snabbt så passar bara skenan en väldigt kort tid. Och jag tycker inte att man ska vara orolig som förälder, det är helt naturligt, säger Jan Örte.

För den som är vuxen och lider av problem i samband med tandgnissling tipsar Jan Örte om en rad rörelser och ”gympaövningar” som man kan göra själv för att avlasta käken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.