Maria Törnhage, ordförande i Logopedförbundet i Uppsala län, hoppas snart att logopeden blir ett naturligt inslag på varje skola. Foto: SVT

Stor skillnad på logopedstöd i Uppsala läns kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har totalt 13 logopedtjänster – kommunerna Håbo och Tierp har inga alls. Hur mycket kommunerna satsar på logopedstöd varierar stor i länet, liksom i landet.

Skillnaderna oroar Maria Törnhage, legitimerad logoped vid Akademiska sjukhuset.

– Det är inte bra att det är så olika, det blir ojämlikt.

Svårt tillgodogöra sig undervisningen

Och vad innebär det här för elever med språkstörning?

– Att elever inte få det stöd som gör att de kan tillgodogöra sig undervisningen.

Förslag om närvaro i skolan

Just nu pågår en nationell utredning kring elevhälsan, och i remissvaret från logopedförbundet finns förslaget om obligatorisk närvaro för logopederna i skolan.

I faktarutan nedan kan du se hur din kommun satsar på skollogopeder.

Videon: Därför vill hon att logopederna ska få mer plats i skolan

Logopederna i länet – kommun för kommun

Enköpings kommun

Två logopeder anställda som verkar i lågstadieteamet och ger grundskolestöd. Logopederna kan hjälpa skolor när det gäller  handledning av och anpassning för barn med språkstörning. Resurserna räcker inte till att hjälpa elever med de här problemen på mellan- och högstadiet. Kommunen skriver att det finns en stor efterfrågan på logopedstöd.

Heby kommun

En av enheterna i kommunen har en anställd logoped på halvtid som stöttar barn med sråkstörningar. Någon centralt anställd finns inte av kostnadsskäl.

Håbo kommun

Har ingen logoped anställd. Det finns en centralt anställd språk-, läs- och skrivutvecklare som analyserar och kartlägger elevers behov. Vid behov av logoped skickas remiss till Region Uppsala. För elever med stora svårigheter finns en särskild språkklass.

Knivsta kommun

Finns en anställd logoped som arbetar främjande och förebyggande tillsammans med övriga elevhälsan. Logopeden arbetar både i förskolan och i grundskolan. Logopeden arbetar i första hand med att stötta pedagoger och med utvecklingsinsatser. Ingen individbehandling.

Tierps kommun

”Nej, vi har inga anställda skollogopeder. Logopedi regleras ej i skollagen utan är Regionens ansvar”, svarar Linda Gagner, rektor Högbergsskolans gymnasium, på SVT:s mejl.

Uppsala kommun

Har flera anställda logopeder, totalt  handlar det om 13 tjänster på 22 skolor. Det finns sex logopedtjänster kopplade till den centrala barn- och elevhälsan. De kan ge stöd till skolorna kring elever med språk-, läs-, skriv- och räknesvårigheter. De lokala pedagogernas arbete leds av respektive skolas rektor.

På Pilskolan finns en särskild resursenhet där det finns möjlighet för elever med språkstörning att ha sin skolgång. Här finns logopeder anställda med erfarenhet av att arbeta med elever med språkstörning.

Älvkarleby kommun

En logoped anställd på 50 procent. Logopeden jobbar bland annat med handledning och fortbildning till personal som jobbar med barn med språkstörning.

Östhammar

Östhammars kommun har en skollogoped anställd på 30 procent. Tjänsten fördelas på 2 400 elever. Logopeden jobbar med kompetensutveckling av skolpersonal, bildstöd,  vara ett bollplank till pedagoger med mera. Kommunen ser behov av att förstärka logopedresursen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.