• Tekniskt meddelande:

    Pga tekniska problem går vissa program just nu inte att se i SVT Play och på svt.se, vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

Stormblåsten knäckte flera träd på Tierps sockenkyrkas kyrkogård. Foto: Privat

Stormblåst fällde flera träd på kyrkogård

Publicerad

Under natten till midsommarafton har den kraftiga blåsten ställt till med problem i länet. På Tierps sockenkyrkas kyrkogård föll träden som furor i vinden, men till synes mirakulöst kom varken byggnader, människor eller gravar till skada.

Det är inte bara i trafiken som midsommarhelgens blåsiga start ställt till det. När Ulrica Appelqvist Rydberg, kyrkoherde för Tierp-Söderfors församling, skulle ge sig i väg mot sitt midsommarfirande kom en församlingsmedlem med brådskande nyheter om kyrkogården vid Tierps sockenkyrka.

– En dam kom inrusande i prästgården och ropade ”träd har fallit!”, så jag fick avbryta resan och åka dit. Det är fantastiskt att människor är så engagerade i sin kyrkogård, berättar kyrkoherden.

”Ett Guds under”

Väl på plats kunde hon konstatera att flera av de ståtliga träden fallit för vädrets makter, men mirakulöst nog hade inga människor, gravar eller byggnader skadats.

– Det är som ett Guds under. Tack och lov hade träden fallit längs med muren. Vi har gjort avspärrningar ifall några fler skulle falla, men det verkar inte så nu, säger Ulrica Appelqvist Rydberg.

Varken gravar, människor eller byggnader kom till skada. Foto: Privat

Gravplatser avspärrade under röjningen

Röjningsarbetet har redan påbörjats, men eftersom det är midsommarafton är det först under morgondagen som träden kommer kunna fraktas bort.

Då en del av gravarna som är nära träden har hamnat bakom avspärrningarna, vädjar kyrkoherden till besökare med anhöriga där att vänta med ett besök tills avspärrningarna har hävts, i morgon eller efter helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer