Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Albriki börjar studier till ämneslärare nästa vecka. Nu letar han febrilt studentbostad i Uppsala. Foto: SVT

Brist på studentbostäder vid höstterminens start: ”Värre än förra året”

Uppdaterad
Publicerad

Inskrivningen vid Uppsalas universitet är igång, och bristen på studentbostäder seglar återigen upp som ett orosmoment för många.

– Det ser ut som att det kommer att bli värre än förra året – absolut, det blir en postpandemieffekt, säger Alexander Wilson van Deurs, vice ordförande vid Uppsala studentkår.

– Det kommer vara väldigt svårt för nya studenter att få en trygg bostad här i höst och man kommer att behöva ge sig ut på den otrygga andrahandsmarknaden som Blocket och så.

Någon exakt prognos av behovet kontra tillgången på bostäder kan inte Uppsala studentkår göra – men analysen baseras på flera faktorer:

  • Färre studenter väntas plugga på distans och bo hemma hos föräldrarna
  • Många internationella studenter väntas komma tillbaka
  • Byggandet går ned tvärt enligt uppgifter till kåren

Olle Linder, Förste Kurator på Norrlands Nation, får flera frågor från studenter om boende. Nationen är en av de som har flest bostäder i Uppsala, och som har byggt allt ifrån korridorsrum till större lägenheter, för att möta behoven.

I klippet: Hör hur studenten Marcus som letar bostad, och hur Norrlands nation försöker bekämpa studentbostadsbristen i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.